Сексът e не само е вълнуващ и приятен, но и полезен за здравето. Какво по-хубаво от това да помагате на тялото си, докато се забавлявате в леглото. Без значение какъв тип секс предпочитате - нежен, любовен, страстен, див, груб или микс от всичко изброено, едно е сигурно: сексът е здраве. Докато вие изпитвате удоволствие, тялото ви също ликува, пише rozali.com. Това твърдение доказват редица научни изследвания, разнищващи ползите от добрия секс.

Може би някой от здравословните проблеми, които ви тормозят от време на време могат да бъдат решени именно със забавления в леглото. Вижте кои са ползите от страхотния секс – още една причина да не пренебрегвате своя сексуален живот:

Сексът облекчава главоболието

Ако изпитвате неприятна болка в главата, не бързайте да посягате към болкоуспокояващите хапчета. Защо не опитате да излекувате лошото усещане с помощта на секс? Учени доказали, че ендорфините, които се освобождават по време на полов акт действат като естествени болкоуспокояващи медикаменти.

Сексът повишава имунитета

Няма нужда да приемате имуностимулиращи лекарства – далеч по-приятен начин да подсилите своята имунна защита е чрез редовен сексуален живот. Според проучване хората, които седмично правят два или повече пъти секс, притежават в телата си по-високи нива на антитялото имуноглобулин, помагащо в борбата срещу грипове и вируси.

Сексът е упражнение

А както добре знаем – упражненията са полезни за здравето, както и с тях лесно поддържаме добра фигура. Според здравния сайт WebMD сексът наистина може да бъде причислен към упражненията. Разбира се, той не може да замени напълно фитнеса, но пък с негова помощ горите около 5 калории в минута. Освен това сексът повишава сърдечната честота, а в зависимост от избраните пози – натоварвате различни мускулни групи. Всъщност донякъде сескът прилича на високо интензивната интервална тренировка, която е предпочитана от много хора. Още един страхотен бонус: сексът стимулира метаболизма!

Повече секс = по-добър сън

Според здравни експерти след оргазъм в тялото на човек се отделя хормонът пролактин. Този хормон е отговорен за чувството на спокойствие и сънливост. Все повече хора страдат от проблеми със съня, заради забързаното и изпълнено със стрес ежедневие. Практикуването на повече секс със сигурност може да помогне в борбата с безсънието, тъй като по време на половия акт организмът се насища и с ендорфин – хормон, който облекчава напрежението. Резултатите от изследване пък са категорични: двойки, които редовно правят секс, са по-малко притеснени като цяло.

Сексът облекчава предменструалния синдром и менструалните спазми

Смята се, че дамите, които редовно практикуват секс, имат по-малко оплаквания, свързани с предменструалния синдром и менструалните спазми. Какво по-хубаво нещо от края или поне значителното намаляване на неприятната болка по време на менструация. Всичко, което се изисква от вас, е да имате редовен сексуален живот.

„Сиянието“ след секс не е мит

Ако се погледнете в огледалото след невероятен секс и още по-невероятен оргазъм, ще забележите, че направо сияете. Обяснението е просто: сексът увеличава притока на кръв и засилва кръвообращението. Това от своя страна изпраща повече кислород до кожата, а именно той я кара да „свети“. Така че, запътвайте се смело към спалнята, това ще се отрази чудесно не само на вашето вътрешно усещане, но и на външния ви вид.

Повече оргазми = по-добро настроение

Най-добрият начин да се освободите от всички негативни емоции, които сте насъбрали през деня, е като се позабавлявате с любимия си човек в спалнята. Добрият секс ще ви помогне да си възвърнете психическия баланс, да се успокоите и да бъдете отново спокойни. Трябва да благодарите и на мозъка си. Оргазмът помага за освобождаването на хормона окситоцин, който едновременно намалява нивата на стрес и предизвиква временно състояние на еуфория.

Сексът е добър за здравето на сърцето

Ключът към здравата сърдечно-съдова система е сексът. Резултатите от проучване от 2010 година показват, че хората, които правят минимум два пъти седмично секс, са по-защитени от сърдечно-съдови заболявания. Колкото по-малко сте стресирани, толкова по-здраво ще бъде вашето сърце – просто и ясно.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg