Чували сме много шеги по адрес на жените, които се сърдят на мъжете, че заспиват след секс, докато те искат прегръдки и още малко нежност. Но, какво да се прави, това поведение си е в природата на мъжа и има научно обяснение за него.
На първо място е важно да се подчертае, че заспиването на мъжа веднага след секс в никакъв случай не е признак, че нещо във връзката куца. И няма нужда от цупене и драматизиране.

Основната причина зa почти моменталното пренасяне в страната на сънищата е, че биохимията в организма на мъжа се променя сериозно веднага след оргазъм. В основната на тази промяна е отделянето на хормона пролактин, който създава усещане за голяма умора.

Няма как да пропуснем и общовалидното мнение, че мъжете изразходват повече енергия по време на секс. Ако те сa по-активните по време на половия акт, гликогенът в мускулите също се изчерпва, което води до моментална умора. И тъй като мъжете имат повече мускулна маса от жените, умората е по-осезаема и те просто й се отдават.
Има и друго мнение, което е малко по-далеч от научните изследвания и резултати. Според него, с оргазма мъжът изхвърля енергията си извън тялото, а при жената той е вътрешна експлозия на енергия, пише Reader's Digest.
За разлика от мъжете, жените невинаги достигат до оргазъм при секс. Затова и е много по-вероятно на тях да им се останала сила за още демонстриране на чувства. Освен това, жените обичат да обработват емоциите и преживяванията си и искат да ги запазят за по-дълго.

Въпреки че заспиването веднага след секс не е признак за проблеми във връзката, малко допълнителна интимност след същинския акт има способността да подсили привързаността. За да постигнем този ефект, може да изпробваме няколко трика.
Ако правим секс преди да сме закусвали/вечеряли/обядвали, шансът за заспиване се намалява заради глада, който ще иска първо да го заситим, а след това да си набавим и необходимия сън.
Сексът много късно вечерта също е предпоставка за моментално заспиване след края на забавленията. Затова не е задължително да чакаме да ни се приспи, да си легнем и след това да се позабавляваме мързеливата преди да се отпуснем блажено в сън.