Всички сме чували и чели колко подвеждащи и дори опасни могат да бъдат запознанствата в Интернет. Но като всяко нещо и това има две страни. Виртуалните запознанства често дават началото на дълги любовни връзки или на добри приятелства. Виртуалното пространство дава повече свобода на изразяване, заради липсата на контакт лице в лице.

Всеки човек има своите комплекси и притеснения, било то от външния вид, говора, познанията или друго. Изразяването в писмена форма, когато имаш много повече време да помислиш и да облечеш мислите си в написани думи, също е улеснение в комуникацията за някои хора. Тези два фактора са достатъчна предпоставка виртуалната комуникация да има своите предимства. Запознанствата в Интернет не се ограничават само до разговори в чата. Може да срещнете нови хора посредством блогове, форуми, социални мрежи, специализирани сайтове с възможност за контакт между потребителите и други.

Обикновено познанствата започват спонтанно и често дори не са търсени. Това че харесвате начина на писане на някого и четете страничката му, не означава обезателно, че искате да познавате самия него. Постепенно обаче могат да се появят и по-задълбочени връзки и контакти. Във виртуалното пространство се срещат всякакви хора – търсещи развлечение и забавление, наранени от приключени връзки, с проблеми в семейството, със здравословни проблеми, търсещи партньори за секс, развити теми по литература, упътвания как се правят картички или пък начини за почистване на петна.

Блоговете се обособяват като личното пространство на човек, където си позволява да бъде максимално откровен. Проследени във времето, публикациите там могат да ви дадат доста обстойна и реална представа за техния автор. Блоговете събират много хора с общи интереси – хобита (готварство, фотография, ръчна изработка), пътешествия, специализирани (PR, маркетинг) и т.н.

Щом редовно четете написаното, значи с непознатия човек отсреща имате общи интереси, може да обмените идеи, начини за решаване на определени проблеми и малки хитрости. Това е достатъчно добра предпоставка (но не задължителна) за реална среща за запознанст и за обмяна на опит. Сайтовете с форуми и други опции за контакт между потребителите предоставят възможност всеки да открие своето място спрямо потребностите си. Понякога е по-лесно да споделиш проблемите си с непознат, отколкото дори с родителите или най-добрата си проятелка. Анонимността дава смелост, а и винаги можеш да спреш да посещаваш този сайт или да изтриеш човека от контактите си.

На местата с висока концентрация на хора с общи нужди винаги може да се намерят такива, които да бъдат полезни със съветите и познанията си. От така указаната помощ често се раждат искрени приятелства, които могат да продължат и в реалното пространство. В социалните мрежи има повече информация за хората – имена, статут, снимки, месторабота, други приятели. Така насреща имате един истински, пълнокръвен човек, а не комбинация от букви, образуваща измислен никнейм.

Откриването на хора със сходни интереси и последвалото сприятеляване е доста по-трудно в големите градове. В този смисъл сближаването посредством интернет е огромен плюс. Ако използвахме само реалните си контакти, то приятелите ни щяха да са хора само от квартала, родния град или държава.

Да не забравяме, че две от найголемите световни мрежи за пътешественици се основават именно на виртуалните запознанства. Като познаваш човека отреща само по информацията, която е написал за себе си там, можеш да му гостуваш дори в друга държава, с друга култура и език. Ако имате някакви съмнения относно човека, с когото ви предстои да се видите, по-добре изобщо не се уговаряйте за реален контакт.

От друга страна обаче, негативната предварителна нагласа може да провали срещата дори и с найприятния и мил човек на Земята. Изберете оживено място за първо виждане. Може да заведете своя приятелка с вас. С близък човек до себе си ще се чувствате по-уверени.

Уведомете близките си с кого и къде ще се срещате и колко време мислите да отделите. Задължително ги предупредете, ако закъснеете и удължите рандевуто си.