Тийнейджърите, които редовно ядат закуска с родителите си, имат по-положителна представа за тялото си от тези, които пропускат храненето или не ядат със семейството си, сочи изследване на университета "Мисури-Колумбия".

Последователното хранене на закуска като семейство, освен че може да насърчи позитивния имидж за тялото за деца и юноши, може и да помогне за благосъстоянието на индивидите в бъдеще.

"Знаем, че развиването на здравословно поведение в юношеска възраст като хранене със здравословно приготвена домашна храна, може да има дълготрайни последици в зряла възраст", казва Вирджиния Рамсейер Уинтър, асистент в Училището за социална работа и директор на Центъра за телесни изследвания.

"Децата и подрастващите са подложени на силен натиск от социалните медии и поп културата, когато става въпрос за външния им вид. Наличието на здравословна храна, направена от по-възрастен член на семейството и прекарване на повече време със семейството по време на хранене може да окаже значително въздействие върху благосъстоянието ни в по-късен етап от живота."

Изследователите открили, че редовното закусване през седмицата също все по-често се свързва с изграждане на положителна оценка за тялото. Факт е обаче, че 17% от изследваните лица съобщават, че никога не ядат закуска, а повече от 30%, че закусват по-малко от пет пъти седмично.

Изследователите установили също, че момчетата са по-склонни да ядат закуска от момичетата.

"Ние знаем, че поведението на родителите спрямо здравето и здравословното хранене може да има дълготрайни ефекти върху благосъстоянието на детето им", казва Рамсейер Уинтър. "Резултатите от това проучване са важни, тъй като показват, че едно обикновено свързване на храната с положителни емоции - като храненето със семейството - може значително да подобри представата за образа на тялото ни и да ни спаси от излишни вредни действия в опит да го променим като по-възрастни", допълва Уинтър.