Когато става въпрос за взимане на необмислени, а понякога и глупави решения, на ум веднага идват моментите, в които сте били под въздействието на алкохол. Оказва се обаче, че да си възбуден е почти толкова „страшно“, твърди канадско изследване. В експеримент изследователи накарали повече от 100 човека да гледат порно и сексуални видеа, като след това им задали няколко секс сценария, за да видят реакциите им.

Резултатите: Възбудените хора са по-склонни към рискови решения като това да правят секс без презерватив. Учените изследвали и решенията и реакциите им и извън спалнята.

В друг експеримент нови 100 човека гледали същите видеа. След това трябвало да играят блекджек и показали доста ирационално и нелогично поведение в залозите и играта. Авторите на изследването твърдят, че възбудената група била по-склонна да прави и рискови транзакции с около 13 % повече от тези, които не били възбудени. На практика възбудата не влияе толкова на способността за взимане на решение, а на мотивацията зад него, сподели д-р Шайна Спарлинг, ръководител на проучването.

Т. е. дори човек да знае, че е опасно и безразсъдно да прави секс без презерватив, пак е склонен да го допусне, опиянен от момента, в който му се струва по-забавно и носещо повече удоволствие, цитирано в Men's Health, цитиран от tialoto.bg.

Изследването показва още, че възбудените хора имат по-малък самоконтрол, затова е хубаво да взимат мерки за определени ситуации предварително. Предварително заложете някои правила, особено когато ви очаква бурна вечер, съветва Спарлинг. Правилото ви за секс може да бъде: „Винаги да използвам кондоми, освен ако не съм с постоянен партньор/ка, който се е тествал за различни болести, предавани по полов път“. Повторете това правило на глас и дори си го напишете. Колкото повече го повтаряте, толкова повече ще ви се набие в главата и дори да сте под влияние на алкохол или възбуда, ще изплува в съзнанието ви.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg