„След всяка буря изгрява слънце“ звучи като клише, запазено за бродирана възглавница, но може да се каже и за онези бурни моменти с партньора ви. Може да спорите за всичко⁠ – как сте забравили да измиете чиниите преди лягане (отново), как тяхната покер вечер с момчетата е закъсняла – но в крайна сметка няма как да не създадете фойерверки от различен вид. Разбира се, несъгласието бързо ще се превърне в последното нещо, за което мислите...но добра идея ли е сексът за сдобряване?

„Всъщност съм фен на сексът за сдобряване“, казва треньорът по сексуално здраве д-р Лорън Брим. „Толкова голяма част от нашата комуникация е невербална и ние сме в състояние да изработим толкова много чрез докосване.“ Освен това, както всеки, който се е сблъсквал със страстта след скандал, може да потвърди, че е адски горещо.

Защо е така, питате се? Благодарение отчасти на хормоните, задействани по време на скандали, изследователите виждат връзка между конфликта и сексуалното желание. По принцип, когато чувствате, че връзката ви е застрашена, вашият биологичен инстинкт е да запазите връзката. Сексът е един естествен начин за това.

„Гневът може да придобие еротичен заряд“, обяснява Елизабет Пери,  клиничен психолог и секс терапевт в Чикаго. Енергията, която усещате от разгорещена дискусия, е подобна на — и лесно преминава в — сексуална енергия, която  експертите наричат ​​„прехвърляне на възбуда“. (Сцена от филма, където двойка преминава от крещи до разкъсване на дрехите си за 0,2 секунди.)

Преди да започнете дребна кавга в магазина за хранителни стоки с надеждата да имате най-горещия секс по-късно, аз съм тук, за да ви напомня, че сексът за сдобряване има свой собствен багаж и не е решение за всичко. Съжалявам, че стискам страстта! Ето всичко, което трябва да знаете за гримирания секс.

Има ли полза от сексът за сдобряване?

Да, и наистина страхотни отвъд очевидното (голямото О).

  1. Сексът за сдобряване е *истинско* напомняне за вашата привързаност.

В момента на ожесточен спор е лесно да изгубите от поглед любовта, която имате. Но прегръщането на желанието, уязвимостта и изразяването на вашата сексуалност дори въпреки трудните времена може да бъде овластяващо за много двойки. „Сексът за сдобряване напомня на двойката какво прави връзката им специална, уникална и важна“, казва Лиза Мари Боби , д-р, LMFT.

  1. Ще се свържете отново по нов, страстен начин.

Сексът с грим е зареден с осезаема, вълнуваща енергия, която кара панталоните да се смъкват само при споменаването (подобно на неговия двойник, превърнал се в конфликт, похотлив, секс с раздяла). „Сексът след скандал е толкова мощен начин за свързване“, казва Брим. „Това ни връща към това, което споделяме в тази връзка един с друг.“

Възползването от това предаване на възбуда идва от място, което се чувства много по-различно от рутинните ви игрички, което може да помогне за задълбочаване на интимността след скандала.  

  1. Сексът за сдобряване може да ви помогне да се излекувате.

Да поговорим за затварянето. Докато вербалната комуникация е най-ефективният начин за постигане на взаимно разбирателство, Брим казва, че физическата интимност също е мощен начин за излекуване. Понякога не сте в състояние да обсъдите конфликта веднага и да стигнете до решение и това е добре.

Може би това, от което се нуждаете най-много в този момент на страдание, е да се чувствате близо до партньора си и да го утешавате. „Добре е да се насладите на физическото свързване“, казва тя. Може да се нуждаете от това усещане за безопасност, преди да преминете към фазата нека да разберем това. 

  1. Сексът за сдобряване може да улесни комуникацията.

Сексът за сдобряване всъщност може да бъде наистина страхотен инструмент за разрешаване на конфликти. Като действа като бутон за пауза в битката или разсейва напрежението, което е създало, извършването на действието може да създаде достатъчно място за продуктивни разговори след това. Боби казва, че може да подобри комуникацията, добротата и сътрудничеството в други аспекти на връзката ви. И най-малкото изразходвате много енергия.

„Казва се, че докато неща като комуникация, работа в екип и споделени цели са основните градивни елементи на една връзка, сексът е спойката, която държи всичко заедно“, казва тя. Проповядвайте.

  1. Ще научите нещо ново за връзката.

Правенето на секс с „воюващата страна“, казва Брим, показва, че сте отчасти привлечени от партньора си, защото има недовършена работа за откриване или разрешаване.

„Ние виждаме човека през нови очи, докато продължаваме да разбираме собствената си вътрешна ситуация“, казва тя. „Вярвам, че всичко извън нас е отражение на това, включително партньорите и секса, който правим.“

Това съдържание е импортирано от анкета. Може да успеете да намерите същото съдържание в друг формат или може да успеете да намерите повече информация на техния уеб сайт.

Мкей, така че защо да не правя сексът за сдобряване след всяка битка?

Ето какво е: колкото и добър и полезен да може да бъде гримираният секс, ако връзката ви е драматична и изпълнена с битки , разчитането на секса да ви кара да вървите напред, няма да ви помогне. Сексът е важен, но използването му като начин за избягване на постоянни (и повтарящи се) проблеми е по-скоро като преливане в друго платно, вместо да вършите работата по ремонта на дупките.

Ето защо трябва да помислите два пъти дали да се разголите след спора:

  1. Сексът за сдобряване не е същото като сдобряването

Ако се отдадете на любов, само за да отклониш комуникацията, какво правиш? Да, ровенето защо наистина се карате може да бъде страшно и неудобно, но е необходимо. Без да го удряте и да го напускате тук. Ако не използвате секс за сдобряване, за да се свържете отново емоционално и след това да работите върху проблема, това е просто начин да избягвате, избягвате, избягвате. И това става грозно.

„В този случай сексуалността не е подобрител на връзката, а по-скоро механизъм за избягване“, казва Боби. „Запитайте се: „Правя ли секс, вместо да посрещна този конфликт лице в лице? Наполовина ли се надявам, че ако правим секс, проблемът ще изчезне и няма да се налага да говорим за него?“ Трябва да станете истински, дори това да ви плаши.

  1. Сексът за сдобряване създава временна близост.

Сексът след кавга може да ви сближи, но не е замяна за връзка. В края на краищата тези вибрации „Обичам те“, които следват лудост и последващ оргазъм, не остават завинаги.

Ако все още не сте усвоили това, позволете ми да го повторя: „Сексът за сдобряване е най-здравословен, когато е съчетан с вербална комуникация и, най-важното, разрешаване на проблема“, казва Пери. Не очаквайте това само защото физически сте свързани, прекъснали сте и емоционалната си разединеност.

  1. Сексът за сдобряване може да се превърне в модел.

Ами ако кажа, че сексът за сдобряване е малко като кокаин? Точно така, един експерт предполага , че можете да изградите навика да преследвате удоволствието, което той носи, и че може дори да се почувствате пристрастен.

Ако попаднете в модела на преследване на скандали със секс и без разрешение, Боби казва, че тези проблеми могат да станат по-сложни и нараняващи – дори да прекратят връзката – с течение на времето.

  1. Сексът за сдобряване може да ви накара да се почувствате по-зле след това.

Знам, знам - току-що ти казах всички причини сексът за сдобряване да е страхотен. Но както при повечето неща в живота, има едно предупреждение.

Има моменти, когато сексът за сдобряване може да звучи като добра идея, но когато се случи, усещането е обратното. Ако след това се почувствате неспокойни или дори неудобно, Пери казва, че това е знак, че проблемът наистина е неразрешен и може да сте скочили на ринга твърде рано. Някога започвали ли сте да плачете по време или веднага след секс за сдобряване? Да... раната е още твърде прясна.

  1. Сексът за сдобряване може да ви подмами да избегнете уязвимостта.

Помниш ли какво казах за това да останеш истински? Толкова е важно. Ако гледате на секса като начин да кажете всичко на вашия приятел, което не можете да изразите устно, вероятно се борите с това да бъдете уязвими. (Чувам ви... не е забавно.) Разбира се, понякога действията говорят по-силно от думите, но действията не трябва да са единственият начин да се справите с конфликтите във връзката.

Не сте сигурни дали това сте вие? „Една подсказка е, че се чувствате облекчени, когато започнете секс, и след това сте разочаровани или разочаровани, когато партньорът ви все още иска да говори за проблема след това“, казва Боби. В този случай приказките не са евтини.

  1. Сексът за сдобряване може да ви провокира да започнете битки.

Адреналин = горещ секс. Няма проблем, ако искате да фалшифицирате караници за дребни неща като миризлив боклук и да го използвате като любовна игра, за да се разгорещите и да се притеснявате. Но ако желанието ви за ядосан секс започне да става особено отмъстително или сексът за сдобряване е единственото време, когато правите добър секс, тогава вече не ви служи. Всъщност това може да е признак на нефункционална или токсична връзка, казва Брим.

  1. Сексът за сдобряване никога не трябва да се използва като инструмент за договаряне.

Кажи го с мен сега: Никога не използвайте секса като Манипулация или Тактика. Някога нещо добро и здравословно идвало ли е от ултиматум в една връзка? Брим предупреждава да не използвате (или отказвате!) секс, за да накарате партньора си в крайна сметка да се съгласи с вас, да се извини или да реши нещо във ваша полза.

Сега, ако искате да се свържете по горещ и изпарен начин, да отпразнувате воден и отхвърлен спор или да поемете по нов начин за разрешаване, по думите на Брим, „оставете го да тече“.