Вероятно на повечето от вас се е случвало да бъдете изправени пред дилемата дали да си тръгнете или да останете в дадени романтични отношения. Каквито и да са причините за това колебание, отговорите на няколко въпроса ще ви помогнат да добиете по-добра яснота.

Ако в момента сте разкъсани между идеята да прекратите връзката си или пък да останете с настоящия си партньор, със сигурност нещо между вас двамата не е наред. Любовните отношения са изключително многопластови и човек може да има противоречиви чувства. Но когато става въпрос за желание за раздяла, очевидно нуждите ви не са удовлетворени, пише rozali.com.

Понякога пък, дори да е пределно ясно на всички около вас, че трябва да се разделите със своята половинка, вие все още не добивате смелост да го направите. Много хора започват да мислят за времето и енергията, които са инвестирали във връзката си или пък за чувствата, които все пак още изпитват към другия човек. А за някои идеята да останат необвързани е особено плашеща.

Как да разберете време ли е за раздяла? Преди да вземете окончателно решение, задайте на себе си няколко въпроса и бъдете максимално честни в отговорите. По този начин ще получите по-пълна картина на ситуацията и ще вземете по-доброто решение.

Има ли някаква форма на насилие във връзката?

Връзки, които включват каквато и да е форма на насилие – психическа или физическа, трябва да бъдат прекратени. За човека, който е в ролята на жертва, много често е изключително трудно да оцени реално ситуацията – особено когато се касае за психическа форма на насилие. Във всички случаи, ако във връзката няма взаимно уважение, това е ярък пример, че отношенията не са балансирани и здравословни.

Чувство на любов или чувство на дълг ви кара да останете?

Обичате ли наистина своя партньор или по някакъв начин се чувствате задължени към него? Чувството на дълг към другия човек създава съзависимост във връзката, която ще ви подтикне да пренебрегвате своите нужди в името на нуждите на своята половинка. А това в дългосрочен план ще ви направи нещастни. Не се поддавайте на емоции като вина, защото тя няма да ви помогне. Помислете за двама ви като отделни индивида – нуждаете се от своя партньор или искате просто да бъде в живота ви?

Какви наистина са вашите нужди и ценности?

Много хора погрешно смятат, че двама души няма как да се разделят, освен ако нещо фатално като изневяра, например, не се е случило между тях. Истината е, че най-цивилизованите раздели се случват тогава, когато двамата партньори осъзнават, че вече не могат да си дадат това, от което имат нужда. Като цяло, ако се чувствате неоценени или негодуващи към своята половинка, някои от нуждите ви не са удовлетворени. Вие обаче трябва да бъдете наясно с това какви точно са те.