Според последното научно изследване, една от тайните на най-щастливите двойки не е добрият разговор, а добрият физически контакт. Скорошно проучване разкрива, че допирът може да изрази няколко важни, специфични усещания (като любов, щастие и уважение), а ново изследване от Швеция показва, че физическите ласки задействат зоната от мозъка,  отговаряща за емоциите на този, който ги получава. „Когато се държиш с гаджето или съпруга си по специален начин, го караш да те чувства още по-близка“, обяснява д-р Пол Добрански, експерт по връзките и автор на Тайната психология на влюбването. Прочети кои движения ще заздравят връзката ви, без той дори да се усети.

Ако той е напрегнат...

Погали ушната му мида, като я хванеш с палеца и показалеца си.

Ушите му са зона с безброй нервни окончания, които се свързват директно с мозъка му. „И когато ги стимулираш, това „казва“ на съзнанието му да се успокои“, казва Дейвид Гивънс, директор на Центъра за изследвания на невербалната комуникация в Спокейн, щата Вашингтон, САЩ. Всъщност, тази техника е толкова ефективна, че често е използвана от масажистите, за да предразположат клиентите си да се отпуснат. Когато я прилагаш на гаджето си, опитай да експериментираш с различни видове натиск, за да видиш кой от тях му въздейства най-много и се старай да погалванията ти да са бавни. Същото това изследване разкрило, че ласките са най-ефективни, когато се правят бавно, а не бързо.

Ако искаш да постигнеш по-голямо въздействие с това движение, концентрирай се върху  мястото, докато шепнеш в ухото му нещо романтично, в което вярваш („Такава съм късметлийка, че те имам...“). Така дъхът ти ще пресъздаде друга форма на докосване в тази вече чувствителна за приятеля ти зона, защото звуковите вълни произвеждат малки вибрации, които карат дребните косъмчета по ухото му да настръхнат – в добрия смисъл. „Това прави погалването на ушната мида още по-въздействащо, защото е подсилено с друго интимно движение“, обяснява Гивънс.

Когато той ти разказва история...

Протегни се към него с длани, обърнати нагоре.

Това движение е известно като полужест, защото подтиква партньора ти да довърши действието (да постави своите ръце в твоите). И това е особено ефективно в ситуации като тази, когато искаш да му покажеш, че го слушаш, когато ти разказва нещо важно. „Винаги когато правиш този жест, това подсъзнателно кара другия човек да се чувства по-свързан с теб, защото го подтиква да бъде в синхрон физически с това, което правиш“, казва Гивънс.

Тайната също е и в контакта ръка-върху-ръка. „Хората са единствените бозайници с изключение на шимпанзетата, които са еволюирали дотам, че да използват ръцете си не само като инструмент, но и като начин да изразят емоциите си“, казва Гивънс. В резултат на това, докосването на ръката му е един от най-примитивните и фундаментални начини да покажеш, че си загрижена. А и когато дланта ти е насочена нагоре, това сигнализира на мозъка му, че си отворена към всичко, което казва (насочената надолу длан излъчва заключени вибрации). Това е важно, защото така той чувства, че може да сподели с теб всичко, а този вид прозрачност е предпоставка за създаването на силна връзка“, обяснява д-р Добрански.

Да му покажеш, че го обичаш...

Прокарай пръстите си през косата му.

В царството на животните този вид докосване се нарича „жестът на пощенето“. „Животните го използват, за да покажат привързаност към партньора и към малките си. Ние имаме същите примитивни инстинкти, затова винаги, когато правиш този жест, твоето момче автоматично го интерпретира като невербален еквивалент на онези две думички.

Това погалване обикновено е най-въздействащо, когато е комбинирано с други мили жестове, като този да си играеш с облеклото му (да приглаждаш гънките по ризата или жилетката му, да му наместваш яката и т.н.). „По този начин ефектът от този жест ще бъде по-голям, защото той ще получи същото съобщение от многобройни точки на тялото си“, казва д-р Добрански.

Източник: cosmopolitan.bg.