Изневярата е една от най-често обсъжданите теми, когато става въпрос за любовта. Защо изневеряваме? Вижте какво смятат психолозите.

Липса на емоционална интимност
Интимността не е само в спалнята. Тя е добрата комуникация, откритостта, емоционалната близост. Според женското разбиране, мъжете изневеряват, когато основният им мотив е сексът. Но в книгата „The Truth about Cheating“ авторът, който е и брачен консултант, споделя че 47% от клиентите му от мъжки пол, които изневеряват, говорят за липсата на емоционална близост. Разбира се, мъжете биха могли да усложнят нещата, тъй като те са по-малко склонни да показват своите емоции, а така половинките им да пропуснат факта, че се нуждаят от вниманието и подкрепата им. Ситуацията става по-трудна, защото мъжете не обичат да показват чувствата си, а жените могат да пропуснат факта, че нейният любим има нужда от подкрепа. Тя може да го забележи по-късно или дори да го игнорира, пише Bulnews.bg.

Предишен „опит“
Ако някой вече е имал опит с изневярата в една връзка, има голяма вероятност да постъпи по същия начин и със следващ партньор. Също така, хората в обкръжението също могат да повлияят на това дали ще изневерим или не. Ако приятелите на един мъж не са моногамни, вероятността и той да изневери на половинката си е голяма.

Скука във връзката
Друга причина, която може да създаде повод за изневяра в една връзка е скуката в нея. Липсата на хубави и ярки моменти, обикновено тласка повече мъжете в грешна посока или около 70%, според проучване.

Голям интерес към социалните мрежи
Да, социалните мрежи могат да „запалят фитила“ на изневярата, особено ако единият партньор е по-активен в тях. Тази зависимост буди интерес към много хора, което най-малкото отваря интерес за флирт, а флиртът без секс също е вид изневяра.

Желание за адреналин
Друга причина според учените, която ни тласка към изневяра е адреналинът. Някои хора, просто не биха могли да си представят живота си без адреналина, който съпровожда изневярата. Мисълта че може всеки момент да бъде разкрита аферата им, повишава още повече желанието да я случат.