На много хора се случва да изпитват огромно желание да правят секс отново, минути след като са извършили полов акт. Сексологът Киана Рийвс казва, че това е много често срещано, особено при хора, които преди това не са правили секс от много време. И се дължи на хормоните и емоциите от интимното преживяване. "Комбинацията от неврохимикалите, освободени по време на секс и емоциите, които идват от връзката и интимността с партньора, определено водят до това чувство", коментира тя пред американското издание на "Cosmopolitan". Струва ви се, че сте станали зависими към секса. Ето и причините за това.

1. Хормоните бушуват
"Сексът е силно физическо и емоционално преживяване. Когато тялото ви изпита нещо, което много го задоволява, то ви изпраща сигнали, че иска още от това усещане", обяснява Рийвс. Тогава организмът е пълен с неврохимикали като допамин - хормон, свързан с насладата и пристрастяването, и окситоцин, хормонът на любовта. Така тялото изпраща сигнали, че отново иска секс.

2. Чувствате се прекрасно
Психиката ви също е повлияна. "Хубавото сексуално преживяване помага да задълбочим връзката и прави чувствата ни по-силни. Ако започвате връзка с човек, в когото започвате да се влюбвате и с когото усещате силна връзка, както и че си принадлежите един на друг, ще усетите и по-голямо желание за секс", казва Керъл Куин, сексолог. Страхотният секс ни кара да се чувстваме свободни, привлекателни, секси, чаровни, оценени, обичани - а тези чувства влияят положително на самооценката ни, визията за себе си, дори на вярванията ни. Така, на чисто психологическо ниво, започваме да искате отново да се чувстваме прекрасно, ценени и привлекателни, и отново да копнеем за сексуално преживяване, посочва специалистът.

3. Не сте стигнали до оргазъм
Това е най-очевидната причина отново да имате нужда от секс, веднага след полов акт. Дори да сте били много възбудени, може да не сте успели да достигнете до оргазъм, поради различни фактори - стрес, преумора, напрежение, притеснение, проблеми във връзката. Това значи, че трябва да поговорите добре с партньора, да споделите своите виждания, тревоги, да създадете силна връзка и да не се притеснявате да му споделяте лични неща. Така ще си имате доверие, ще се отпуснете и ще забравите стреса и проблемите. Жените обикновено стигат до оргазъм по-бавно от мъжете, в такъв случай, обяснете на партньора как се чувствате и опитайте да правите секс няколко пъти един след друг.