Нашумелият еротичен филм "50 нюанса сиво" се превърна в касов рекордьор още с първата си поява на големия екран. Само през първия ден в САЩ лентата е събрала повече от 8 милиона долара. Сексолози обаче притеснено съобщават, че нестандартните секссцени могат да доведат до травми при неподготвените двойки.

Специалистите се опасяват, че възторжените зрители без да се замислят, ще тръгнат да прилагат видяното в киносалона. А използването на садо-мазо елементи те сравняват с карането на спортна кола - доставя удоволствие само, когато водачът вече има опита и владее тръпката.

"И в книгата, и във филма на героинята й харесва всичко - от едното докосване, до връзването и "наказанието", коментира сексологът Алекс Мей. "В живота обаче нещата стоят малко по-различно: садо-мазо аксесоарите - белезници, камшик, окови могат да предизвикат паника у жената. Затова не е зле двойката да поговори предварително за това, какво смятат да направят. Добре е мъжът да подготви дамата си - какво смята да направи, а ако на нея не й харесва, да му даде знак, за да не й причини болка", съветва още специалистът.

Въпреки касовия успех на лентата сексолозите са на мнение, че едва ли тълпи от почитатели ще се втурнат да реализират сексуалните фантазии на главните герои. Но ако това се случи, травматолозите и психолозите ще имат доста работа.

TrafficNews.bg