Обикновените хора използват Wikipedia. Строго профилираните лекари като рентгенолозите си имат Radiopaedia. А именно изумителна колекция от рентгенови изображения, които показват изобретателни заместители на секс играчки, попаднали в някои от телесните отворите на палави пациенти.

Radiopaedia

Radiopaedia.org е основан от д-р Франк Жилярд през 2005 г., още когато е бил студент в Австралия.

“Като всеки лекар или всеки, който е достатъчно любопитен да прекарва свободното си време в четене на медицински случаи, така и аз знам, че има много луди неща, които стават в болниците. Radiopaedia е образователен ресурс за споделяне на уроци и знания за всички тези странни неща, но също е и малко забавление за нас, докторите”.

Предупреждение в началото на сайта гласи:

„Този сайт е насочен към лекари и рентгенолози и съдържа материали, които могат да бъдат объркващи за обикновената аудитория.“

Radiopaedia

Д-р Жилярд е допринесъл за много от ранните изображенията в сайта. През годините са се включили и негови колеги рентгенолози от цял сват. Негативите винаги са придружени от иронични и забавни коментари. Под рентгенова снимка на дезодорант, напъхан в дебелото черво, например пише:

„Ще е необходимо нещо повече от този дезодорант, за да направи миризмата там по-поносима.”

Или тази бележка под негатива с патладжан:

”Формата на патладжана е такава, че след като е преминал аналното отверстие, той сам се изтласква нагоре и само нагоре. Когато това се случи… Единственият начин да се извади е в спешното отделение.”

В повечето случаи не се налага хирургична интервенция, твърди доктор Жилярд. Според него човек може и сам да се справи с подобен проблем с малко съвети, свързани с  правилното напъване.

Още новини ТУК

TrafficNewS.bg