На всички от нас е известно, че по време на секс сърцебиенето се учестява, а артериалното налягане се повишава, за да достигне своя връх в момента на оргазъм.

В този момент на сърцето му се налага да работи в условията на повишено натоварване. Тогава хората, особено по-възрастните, започват да се безпокоят дали сърцето им ще издържи на натоварването.

Да, факт е, че хора с предразположение към инфаркт са изложени на риск в такъв момент. Всъщност, ако се задъхвате и сърцето ви се разтуптява, докато се изкачвате по стълби, същото ще ви се случи и по време на креватна гимнастика, пише lifestyle.bg

Ясно е, че на хора, претърпели инфаркт, не се препоръчва секс в продължение на поне месец и половина.

Има доказано повишен риск от сърдечен инфаркт по време на секс, но не и за сърдечен арест. Това става ясно от нови резултати по темата.

Проучване на Медицинския институт "Cedars-Sinai" в Лос Анджелис показва, че сърдечен арест по време на секс е изключително рядка и почти невъзможна вероятност.

От над 4500 изследвани случаи на внезапен сърдечен арест за периода от 2002 до 2015 г. само 34 са възникнали по време на секс, или по-малко от 1% от всички.

Сред изследваните случаи на спряло сърце по време на секс опасността доминира отчетливо сред мъжете, като 32 от всички 34 случая са точно при силния пол.

Арестът е различен от сърдечен инфаркт, при който се нарушава функцията на сърцето и се блокира притока на кръв към мозъка.

Внезапният сърдечен арест е дисфункция, при която сърцето спира да работи рязко, човекът припада и ако не му се окаже незабавен сърдечен масаж, изходът е фатален.

Бъдете спокойни обаче, защото по време на секс вероятността за подобно състояние е почти незначителна.