Всяка тема има жизнено важни нещица, които е добре да се знаят. Сексът не прави изключение, въпреки табутата, които са му наложени, и от които все още не може да се отърси.

Секс. Гушкане. Чукане. Мачкане на чаршафите. Наричайте го както искате, фактът си остава – той ключов и невероятно приятен елемент от живота ни. 

Но има неща, които трябва да се знаят. Независимо дали се отдавате на удоволствия с партньор или ще „играете соло”, връзките между физическото и психическото здраве са много дълбоки.

Така че, защо не разкрием няколко интересни факта около най-любимия „спорт”.

  1. Хората на около 20 години са най-активни

Изследвания сочат, че повечето „първи пъти” се случват в тийнейджърските години. А сексуалната активност скача до 80 пъти за година, при хора на около 20 години.

  1. 13 е магическо число

Седемчасовият маратон може и да е в реда на нещата за Стинг и Труди. Но повече хора твърдят, че стандартното време за секс с проникване е между 7 и 13 минути.

  1. Бавно горене на калории

Изследователите твърдят, че енергичния секс може да ви помогне да изгорите до 5 калории в минута. Това съвсем не е заместител на посещенията във фитнеса, но все пак е приятна и тонизираща физическа активност.

  1. 70% от мъжете гледат порно…

…в сравнение с 33% от жените. Дамите също са склонни да прибегнат до визуалната стимулация, но ще предпочитат да е в присъствието на партньора им. Докато за мъжкото съсловие, това е „самотно занимание”.

  1. Сексът по време на цикъл има поне 5 предимства

„Код червено” не трябва да ви пречи на удоволствието. Просто трябва да имате предвид някои странични ефекти. Всички имаме либодо – движещата сила на нашата игривост. Възможно е заради периода да имате нужда от допълнителна настройка. Или пък не!

  1. Либидото на всеки е различно

Така че няма „нормално”, с което да се сравнявате по отношение на това, колко често го правите.

  1. Има такова нещо като „твърде възбуден”

Експертите обясняват, че ако мислите (или действията) свързани със секс обсебят ежедневието ви и започнат да ви разсейват, трябва да потърсите професионална помощ.

  1. Сексуалното влечение/нагонът + увеличени години живот = не води до секс комбинация

Добавете сексуалните апетит към списъка с неща, които се изчерпват с напредването на годините. Още повече, че е доказано – жените получават по-сериозен удар в това отношение.

  1. Душевните проблеми могат да превърнат сексуалното ви желание в „тежко пътуване”

Всичко – от лекарства (по лекарско предписание или не) и хормони до здравословни проблеми – може да повлияе на либидото ви. Така че, ако вие (или вашият партньор) се оттеглите от забавленията между чаршафите, отделете време, за да помислите на какво се дължи.

  1. Можете да рестартирате либидото си

Ако сте в период на непостоянно и вариращо желание, както се казва от нула до сто за една секунда, не се паникьосвайте. Простите подходи вършат работа, като лека промяна в диетата или упражнения.

  1. Чудесен начин да изследвате себе си

Не за да „оправите” по-здраво партньора си, а за да разберете себе си. Мастурбацията ви позволява да опознаете себе си и да прецените какво ви възбужда. Независимо дали ще се възползвате от това знание сега или в по-късен етап, то може да направи секса много по-приятен за всички участници.

  1. Игрите със себе си” засилват усещането за сексапил

Имате нужда да повдигнете самочувствието си? Забравете за броенето на лайкове във фейсбук и инстаграм! Вместо това се отдайте на самотни занимания. Проучвания сочат, че мастурбирането може да се отрази положително на начина, по който гледате на себе си.

  1. Сексът укрепва връзките

Сексуалните занимания (когато се практикуват правилно) укрепват както физическите, така и психическите връзки с партньора. Повече от половината от анкетираните хора по темата казват, че най-голяма полза в изграждането на по-стабилни отнишения има секса.

  1. „Колкото повече, толкова повече”

Може би най-малко изненадващото откритие на всички времена е че сексът изгражда по-силна връзка с партньора, което от своя страна засилва желанието за еротични занимания.

Както се казва: добрата новина е че сексът е нещо приятно, а още по- добрата, че има дългосрочни ползи от него. Така че… Да го направим!

  1. По пътя към сладките сънища

Доказано! Един (или повече) оргазъм преди сън, осигурява по-качествен сън. Така че, следващия път, когато почувствате, че се унасяте в сладка дрямка след хубав секс, не се борете!

  1. Играчките Не са само за деца

Редовната употреба на вибратор, цялостно подобрява здравето ви! Така че, грабвайте ръководството за секс играчките и помогнете на тялото си да стане по-здраво, по повече от един начин.

  1. Държи „червените дни” под контрол.

Неравномерен ли е цикълът ви? Непостоянството може да промени нивата на лутеинизиращия хормон, който контролира менструалния цикъл.

  1. Тренировката разработва нещата

Всеизвестен факт е че по-време на секс се изгарят калории. Но, за да подобрите креватните игри може да потренирате преди да скочите в леглото. Упражненията за стягане на цялото тяло са добра подготовка за по-енергични действия.

  1. Витамин S (ex) прави тялото по-здраво

Сексът може да завиши броя антителата, които се борят с инфекциите. Има ли по-приятен начин да се предпазим от обикновената настинка, от горещ секс? Вероятно не!

  1. Грижата за тялото води до повече удоволствие

Редица физически и психически фактори могат да повлияят отрицателно на интимните взаимоотношения. Но това не означава, че трябва да сложите край на сексуалния си живот. Не е срамно да потърсите професионална помощ, за да получите удоволствието, което заслужавате.

Разумът над първичното

Никога не трябва да казвате „Не” на това, което засилва психическото ви здраве. И е факт, че понякога психолозите препоръчват точно това.

  1. Учете по-добре чрез секс

Сексът може да повиши уменията ви за запаметяване и да активира зоната на мозъка ви, свързана с ученето.

  1. Спалнята носи ползи в офиса

Не буквално, разбира се! Но нощните занимания може да ви направят по-целеустремени на следващия ден.

  1. Разкарайте стреса от живота си

Изпитвате ли тревожност? Ето затова има оргазми. Сексът помага за намаляване на ефектите от стреса върху кръвното налягане и регулира стресовите сигнали, изпращани към мозъка ви.

  1. Вместо медитация

Освен, че намалява нивата на стреса, сексът може да повиши нивата на удоволствие и възбуда.

  1. Сексът и угрижеността са свързани

Сякаш състояния като депресия, тревожност и посттравматично стресово разстройство не пораждат достатъчно разруха върху психичното ни здраве, та затова те влияят и на сексуалния ни живот.

Тревожните мисли, лекарствата, понижаващи либидото, заетостта и психичното здраве вървят ръка за ръка.

Дайте си почивка! Сексът има много повече предимства от просто един хубав оргазъм. Така че, консумирайте до насита. Но не забравяйте да бъде безопасен и да правите само това, което ви харесва.