Тази статия е за тези, които са готови за любов, но не разбират защо тези чувства винаги ги избягват. В нея ще разбереш шестте причини, които ще отговорят на въпроса защо сте все още не си намерил(а) любовта.

Ще се опитаме да ви обясним защо хората, които чакат това страхотно чувство, често имат усещането, че то просто ги подминава.

6. Няма място за любов в живота ви
Значи разбираш, че си готов(а) за любов. Готов(а) да обичаш и да бъдеш с някого завинаги. Но няма да видиш този човек тази вечер, защото ще останеш на работа (точно както и през последните няколко дни). През уикенда ще видиш приятелите си и ще ги слушаш, говорейки за проблемите им. Или може би имаш дете и сте зает(а) с него и само с него, пише jenata.blitz.bg.

Диагноза: Ти сте зает с всичко в този свят, с изключение на любовта.

Какво можеш да направиш?
Стив МакКлахчи, автор на много психологически книги, препоръчва да спрем да се занимаваме с всеки проблем и всички задължения сами. Неудовлетворените приоритети не ни позволяват да бъдем щастливи и да продължаваме. Преди всичко, обичайте себе си: вървете в къщи навреме, оставяйте майка си да се грижи за детето ви и отложете срещата с приятеля си в деня, в който вие (не тя!) ще гледа наследника. Само така ще имате възможност да говорите за новото си романтично приключение.

5. Не можеш да оставиш предишните си взаимоотношения
Е, най-накрая си си уредил(с) среща. Прекарвате много време пред огледалото, сменяйки различни тоалети и си представяш, че отсрещната страна се възхищава на визита ви, на бавна усмивка и забавни вицове. Но преди да излезеш, чувстваш, че просто искаш да плачеш. Защото, когато мислиш за любовта, образът на бившия ти приятел (бившата приятелка) се появява в ума ти. Той( 9т) беше красив(а), смел(а), перфектен(а) и най-добрият (добрата), толкова грижовен(на) и хубав(а). Известният психоаналитик Зигмунд Фройд написа колко важно е да оставите минали отношения в миналото. Защо да се спори с експерт?

Диагноза: Предишната ти връзка заема сърцето ти

Какво можеш да направиш?
Отговори на въпроса: „Защо все още страдаш?”. Връзката ти свърши, машина на време все още не е измислена и не можеш да промените нищо. Твоят бивш партньор не е съвършен, той (тя)е страхотен(на) само в собствената ти глава. Психоаналитикът Ото Кернберг смята, че подсъзнателните емоции и фантазии оказват огромно влияние върху нашите нови взаимоотношения. Оставете се да се движите напред. Време е да бъдеш щастлив!

4. Прекарваш прекалено много време у дома
Умората, лошото време и депресиращото време навън са причини да прекараш повече време у дома. Освен това има нов филм, който да гледаш или пък книга, която да прочетеш. Между другото, плетене също е голямо хоби. Така че останете у дома. Винаги намирате извинение, дори когато става въпрос за уикендите и празниците. Поради това винаги се чувстваш тъжен(на), но така едно е сигурно – няма кой да те прегърне.

Диагноза: Превърнал(а) си се в домошар

Какво можеш да направиш?
Разбира се, времето, което прекарваме сами е мирно, покрито с одеало, с героите на любимите ни романи или филми. Но нека бъдем честни: ако се ограничите до това, което ни заобикаля, вероятно ще имаме среща само с хладилника. Има чудесен свят отвъд дома ти – полагайте усилия да се запознаеш с него. 

3. Не обръщаш внимание на външния си вид
Ето! Направи го. В кафене сервитьорът обръща завидно внимание на съдеседника ти, а твоите поръчки приема със сериозно лице. Един красив мъж иска да знае името на момичето в яркочервената рокля. Дама, която носи приятен парфюм, привлича вниманието на толкова много хора около нея. А ти какво? Криеш косата си с опашка или по-зле в шапка или качулка.

Диагноза: Занемарил(а) си външния си вид

Какво можеш да направиш?
Мама винаги казваше, че хората ще обичат душата и разума ти. И това е вярно! Но има един период на привличане, който се случва преди любовта. Леил Лоундес – експерт в психологията на комуникацията, смята, че първото впечатление е в основата на бъдещите отношения. Разбира се, важно е да си умен(на), но не забравяй да изглеждаш добре и да бъдеш любезен(на) и към непознатите. Отсрещния пол не се интересува дали си облечен с маркови дрехи или по последен писък на модата, а как дрехите ти изглеждат върху теб. И друго е важно, много при това – усмивката.

2. Становището на родителите ти е основното за теб
Този благороден момент най-накрая дойде: започваш да се влюбваш. Мама пита за хобитата на набелязаното от теб лице, а татко се интересува от работата му(й). Заедно те стигат до заключението, че той(тя) не те заслужава. И не можеш да избираш между чувствата си, техните чувства и отрицателно им мнение. Не се разстройвай! Лекарите Тим Фаучет и Пит ван дер Берг от Университета в Бристол провеждат научни изследвания и публикуват статия, в която се казва, че родителите много често не обичат избора на децата си и това е съвсем нормално нещо. 

Диагноза: Мнението на родителите ти е по-важно от собственото ти мнение

Какво можеш да направиш?
Разбира се, родителската власт е важна част от възпитанието. Но родителите ти вече са намерили любовта си и имат семейство. Сега е твой ред да направиш избора на живота си. Остави се да следваш собствените си чувства и мнения.

1. Против си изпробването на нови неща
Най-краткото и описателно определение е – страхуваш се от непознатото или пък да опитваш нови неща.

Какво можеш да направиш?
Трябва да се отървеш от еднообразието, което спазваш стриктно. Светът е огромен и разнообразен. И истинската любов те очаква отвъд тази структура на обичайните места и хобита!