Жените, които правят повече секс, се радват на по-добра памет в сравнение с онези, които имат затруднения с половото общуване. Феноменът описаха учени от Макгийлския университет в Монреал и публикуваха в специализирания журнал „Архиви на сексуалното поведение“.

Акцентът в непредставителното проучване на канадските учени е поставен върху това как вагиналното проникване влияе на женския мозък, пише tialoto.bg. Проверена бе възможността сексът всъщност да помага на нежния пол да запомня по-сложни думи. По време на проучването екипът от изследователи напипали връзка между секса и растежа на нервна тъкан в хипокампуса – дял от мозъка, отговарящ за емоциите и паметта.

За да стигнат до това откритие, те провели анкета сред малка група от дами, чиято възраст била под 30 години. 78 жени първо били запитвани за интимния им живот и честотата на сексуалните актове в ежедневието им, а на по-късен етап паметта им била подложена на забавен тест. Хетеросексуалните дами трябвало да запомнят абстрактни думи и човешки лица.

Резултатите показват, че жените, които по-често се въргаляли в леглото с любимия, се справят по-добре с това да запомнят сложни думи. Сексът обаче не им помогнал да запомнят физиономиите на участниците в изследването.

Канадските учени смятат, че редовната сексуална активност има пряка връзка с паметта и растежа на нервни тъкани в хипокампуса. Предполага се, че връзката идва от факта, че половото общуване отпуска съзнанието и премахва стреса, което улеснява запомнянето.

„Веществата, които сигнализират мозъка за случващите се неща в организма – хормони и невротрансмитери, се свързват както с процеса по запаметяване, така и със сексуалната активност“, пише психологът проф. Дженс Прюснер, участвала в изследването.

От друга страна учените не знаят как оргазмът влияе на паметта. В тази област тепърва ще се насрочва изследване.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg