Воденето на редовен сексуален живот помага за освобождаване на хормони, стимулиращи настроението и осъществяващи по-близка връзка с партньора ви. „Ендорфинът, който се отделя при оргазъм, ви кара да се чувствате добре и създава близка емоция до тази, която изпитвате по време на тренировки“, споделя гинекологът Леа Милхайзер. Тя разкрива, че хормонът окситоцин, свързан с подобряване на настроението, също се отделя по време на секс, което пък спомага за развитието на по-близка връзка с партньора ви. Тези плюсове на секса са известни на всички, но има и други, чиято значимост се изменя с натрупването на годините. Например, намаляването на стреса и увереността в собственото тяло е от особена важност за хората на определена възраст. Ето как влияе физическата интимност на различните поколения.

20-годишни: Опознаване на тялото
Всеки човек сам решава кога да направи първата крачка към секса, но проучвания показват, че това най-често се случва през 20-те години на всеки от нас. По време на това изживяване през тези години, човек научава повече за тялото си, какви са му сексуалните желания, включително ориентация, фантазии и позиции в леглото. Това е времето, когато може да изпитате и лека болка по време на секс, но това е нормално за първите пъти. Ако обаче тя не отшуми или пък не успявате да стигнете до оргазъм, трябва да се свържете с гинеколога си.

30-годишни: Намалява стреса и укрепва връзката
С навършването на 30 години на преден план идват семейството, бракът и професионалното израстване. През това време сексът може и да остане по-назад в списъка с предпочитани занимания. Но лекарите съветват, че той не трябва да се забравя, тъй като е важен за задържането на интереса в една връзка. Още повече, че по време на секс се отделя хормонът окситоцин, който ви привлича още повече към партньора ви. Друг хормон, който се отделя е пролактин, който помага за съня.

40-годишни: Увереност в тялото
Хората, навършили 40 години имат голямо сексуално самочувствие, защото вече познават тялото си много добре и знаят какво искат. Сексът тук помага за намаляване на стреса и помага да поставите интимността между вас на първо място. Макар животът ви да е изпълнен с деца и работа, сексът е едно добро решение да забравите за околния свят поне за малко.

50-годишни: Повишава притока на кръв
С навлизането в 50-те години, жените започват да страдат от менопауза, ако тя не е започнала по-рано. Тя причинява колебания в нивата на естроген и прогестерон и може да доведе до горещи вълни, проблеми със съня и сухота на влагалището. „С напредване на възрастта, става все по-трудно да се прави секс, но той помага за повишаване притока на кръв“, споделят лекари.