Едни от най-старите семейни богатства в САЩ са натрупани през 19-и век, по време на трудната, но оформяща характера младост на нацията.

Семейство Рокфелер забогатява, след като Джон Д. Рокфелер намира петрол, а Леви Щраус става богат, след като създава джинсите като работни панталони в дните на Златната треска.

Няколко поколения по-късно обаче някои от най-големите семейни богатства се изпаряват заради игрите на съдбата.

Подобни загуби, които се случват в рамките само на едно поколение или в период от един век или повече, често са вследствие на лоши решения, като прекомерни разходи и дълг; инвестиции, които не се развиват според очакванията; и семейни междуособици заради пари.

Обикновените хора може и да нямат милиони за губене, но въпреки това могат да се поучат от грешките на тези някога заможни фамилии, пише Yahoo Finance.

Ето как пет от най-богатите фамилии в САЩ изгубиха своето състояние:

Фамилията Вандербилт

Фамилията Вандербилт някога е била най-богатата в САЩ, но в рамките на няколко поколения успява да изхарчи огромни средства за скъпи луксозни придобивки, като класически предмети на изкуството, огромни имения и хазарт.

Водещият от CNN Андерсън Купър е шесто поколение представител на фамилията и син на Глория Вандербилт, която почина през миналия месец. Той казва, че майка му му казала отрано, че "няма попечителски фонд."

Днес някогашното богатство на семейството продължава да живее чрез множеството й дарения на американски институции и чрез университета Вандербилт в Нешвил, Тенеси.

Урокът

Независимо колко пари има, човек трябва да контролира разходите си, да бюджетира и да инвестира мъдро.

Фамилията Клуге

Джон Уърнър Клуге е телевизионен магнат, който оглавява класацията на най-богатите американци на Forbes през 1987 г., след като продава телевизионните канали на своята компания Metromedia за 4 млрд. долара.

Сега тези канали са собственост на 21st Century Fox и са в основата на телевизионната мрежа Fox - такава, каквато хората я познават днес.

За съжаление, семейното богатство е разделено и в крайна сметка - прахосано, когато семейство Клуге се развежда. Бившата съпруга на Клуге - Патриша, сключва споразумение, според което получава по 1 млн. долара на година, както и имението с площ от 200 акра, където двамата живеели.

Заради неправилната си преценка да инвестира всичките си пари в лозя и производство на вино, тя натрупва сериозни задължения и имението й е поставено под запрещение.

Лозята, винарната и земята бяха купени през 2012 г. на безценица от Доналд Тръмп, който впоследствие придоби и имението.

Урокът

Информирайте се, преди да инвестирате, особено когато поемате реални рискове със собствените си пари. Ако сте готови да инвестирате парите си, би трябвало да помислите да започнете с по-нискорискови инвестиции.

Фамилията Хартфорд

Това семейно богатство е натрупано от Джордж Хънтингтън Хартфорд, който превръща компанията си Great Atlantic & Pacific Tea Co. (A&P) от малка верига магазини за чай и кафе в първата верига хранителни магазини в САЩ.

От Wall Street Journal преди време описват A&P като Walmart преди Walmart, като до 1965 г. това е най-голямата компания за търговия на дребно в САЩ.

Когато Хънтингтън Хартфорд обаче наследява семейното богатство и доходи в размер на 1.5 млн. долара годишно, той прахосва по-голяма част от него чрез неуспешни бизнес начинания и разточителен начин на живот.

След като е развивала дейност в продължение на 156 години, A&P затваря и последния си магазин през 2015 г. Хартфорд фалира и изживява последните години от живота си в скромен дом на Бахамските острови.

Урок

Някоя и други по-луксозна покупка е ок, ако не излизате от бюджета си, но каквото и да правите, не прахосвайте спестяванията си в преследване на луксозен начин на живот.

Фамилията Пулицър

Известната награда Пулицър е създадена от Колумбийския университет с пари, дарени от патриарха на тази фамилия Джоузеф Пулицър. Той е имигрант от Унгария, който изгражда издателската си империя от нулата.

Внукът на Джоузеф - Питър Пулицър, е първият, който повежда семейното богатство към небитието. Неговата ферма за цитрусови плодове във Флорида е под заплаха от запрещение, след като болест съсипва дръвчетата.

Въпреки че, според документите от бракоразводното му дело, състоянието на Питър Пулицър възлиза на 25 млн. доолара, в крайна сметка се налага мъжът на неговата бивша съпруга да го спасява, като взема нов ипотечен заем, използвайки фермата като обезпечение.

Урокът

Не инвестирайте в цитрусови плодове. Не, това е само шега. Истинският урок е да диверсифицирате активите си.

Фамилията Стро

Германският имигрант Бернхард Стро идва в САЩ през 1850 г. със 150 долара и рецепта за бира в джоба си. Когато е едва на 28 години, Стро създава своята пивоварна в Детройт.

До 1865 г. той вече е разширил бизнеса си значително и е преименувал компанията си на Lion's Head Brewery.

Синовете на Стро продължават да разрастват бизнеса и до 80-те години на миналия век пивоварната вече е третата най-голяма в САЩ, а семейното богатство достига 700 млн. долара. За съжаление, компанията използва дълг, за да разширява дейността си, а конкуренцията от страна на американски марки, като Coors, в крайна сметка я убива.

Въпреки че Стро се опитва да създаде нови продукти, като специални и безалкохолни видове бира и опитва да разшири дейността и извън САЩ, компанията в крайна сметка е придобита от по-голяма марка.

Урокът

Пределно ясно е, че човек трябва да взема образовани решения относно парите си. Не забравяйте, решенията, които вземате днес, могат да имат дълготраен финансов ефект.