Лъжец на дребно
Ако мъжът послъгва за дреболии, това е лош знак. Дори ако ви се струва, че лъжите му са незначителни и че това просто е негова интересна особеност – да каже например, че е вечерял сам, а не с приятели (а това не е истина). Даже ако не печели нищо от лъжите си, това пак е лош знак.

Лъжец на едро
Е, тук всичко е ясно. Ако хванете партньора си в голяма, тлъста, нагла лъжа – прекъснете връзката си с него. Сериозната лъжа подкопава доверието. Вие никога повече няма да можете да изградите дълбоки отношения с човек, който ви е подложил на такова изпитание.

Параноик
Ако той постоянно ви се обажда, за да разбере къде сте, подозрително ви пита какво сте правили снощи и ви задава въпроси-уловки (като някакъв следовател) – това е много лошо. Обикновено това означава не само, че приятелят ви е параноик, но и че той самият не е невинен. Тоест, той самият прави (или може да направи) нещо, което да му се наложи да крие.

Агресор
Ако мъжът се застъпва за вас, когато ситуацията изисква намеса (например, ако някой ви тормози) – пишем му 6 за добро поведение. Ако обаче проявява емоциите си твърде агресивно, например като се нахвърля на сервитьора в ресторанта, който случайно ви е докоснал с ръка, сервирайки ви обяда, положението явно е излязло извън контрол. Подобни мъже проявяват „смелост“ не с цел да ви защитят, а за да погалят собственото си самолюбие.

Газлайтер
„Газлайтинг“ се нарича вид психологически тормоз, при който партньорът ви прави на луда. Ако на вашите напълно логични забележки и въпроси тип „Видях те да флиртуваш с онова момиче“ или „В банята ти виси женско бельо, какво означава това?“ той отговаря, че всичко ви се е привидяло – време е да се замислите. Но не за това, че губите разсъдъка си и имате халюцинации, а за това, че вероятно заслужавате по-добър и честен партньор.

Ако не сте женени и нямате деца, действайте на първо място в свой интерес. Когато позволявате на партньора да ви лъже, да ви подлага на психически или физически тормоз, да ви принуждава да се оправдавате за неща, които не сте извършили, вие губите самоуважението си. В опит да компенсирате тези загуби вие се стараете да заслужите похвала от мъжа и започвате да му угаждате още повече, предизвиквайки съжаление, раздразнение и агресия. Този омагьосан кръг не води до нищо добро. Замислете се какви занимания ви доставят радост и ви изпълват с енергия. Успявате ли да намерите време за тях? Ако целият ви живот е съсредоточен само около партньора и неговите интереси, а за „вашите“ неща няма време, трябва да промените това.