Оргазмът е като черешката на тортата. Сексът сам по себе си е достатъчно приятно изживяване, но наличието на оргазъм прави сексуалния акт още по-удовлетворяващ. Вижте кои са 6-те отличителни признака на оргазма.

Оргазмът е наричан „la petit mort“ – от френски език „малката смърт“. Това определение може и да е символично, но не и особено секси. Много жени пък сравняват метафорично оргазма с фойерверки или го определят по-абстрактно като бърз прилив на голяма океанска вълна.

Какви усещания предизвиква оргазмът?

Между 10 и 15% от дамите няма да имат отговор на този въпрос, тъй като никога не са изпитвали оргазъм. Всъщност оргазмът никога не е един и същ. Една жена може да има различни по вид и усещания оргазми, дори да прави секс с един и същи партньор в любимата си секс поза, например. Донякъде това е вълнуващо – никога не знаете по какъв начин точно ще завърши сексът, макар да е сигурно, че ще бъде повече от приятно, пише Rozali.com.

Как да разберете дали всъщност сте изпитали оргазъм?

Както вече стана ясно, една жена може да изпитва различни усещания по време на оргазъм. Това означава, че друга жена може да има съвършено различни усещания от първата. И все пак има 6 отличителни признака на оргазма, благодарение на които може да го разпознаете. Възможно е да забележите само част от признаците или да почувствате всички заедно - индивидуално е. Най-общо казано, ако тялото ви е имало реакция по време на секса и вие се чувствате по-добре от преди това, вероятно сте изпитали оргазъм.

6 отличителни признака на оргазма:

Следващите признаци ще ви помогнат да си дадете по-ясна представа за оргазма. Не всички оргазми се характеризират с голям интензитет, ето защо по-слабите оргазми дори могат да бъдат пропуснати. Ако пък до този момент никога не сте изпитвали оргазъм (или само така смятате вие), разберете за какви усещания трябва да следите по време на секс.

Усещате напрежение, а след това освобождение

Това е и причината някои хора да сравняват оргазма с кихането. И при двете първо се натрупва напрежение, последвано от внезапно освобождаване. Това са рефлекси, само че оргазмът бие кихането заради невероятното чувство, което носи със себе си.

Чувствате се доволни

По време на оргазма мозъкът произвежда по-голямо количество окситоцин и допамин – хормони на щастието. Тези хормони повишават чувството на еуфория, връзка с партньора, съпричастност и близост.

Чувствате се сънливи

Оргазмът може да ви направи спокойни и дори леко сънливи. Според проучване жените, които са завършили вечерния секс с оргазъм, имат по-пълноценен сън.

Имате мускулни спазми

Много хора изпитват неволни малки мускулни спазми по време или непосредствено след оргазъм. Най-често спазмите се случват във вагиналните стени, бедрата, краката и коремните мускули.

Дишането и сърдечната ви честота се променят

Сърдечната честота се забързва и достига своя пик в началото на оргазма. Характерните по-дълбоки вдишвания по време на оргазъм обаче помагат за регулирането на сърдечната дейност. Тя възвръща своите нормални нива между 10 и 20 минути, след като сте изпитали оргазъм.

Кожата ви се зачервява

При много жени кожата на лицето, шията и сърдите се зачервява по време на оргазъм. Тя дори може да се усеща по-гореща при допир. Неслучайно съществува термин, обозначаващ секс зачервеняването – „sex flush", а находчива козметична марка дори предлага цвят „Оргазъм“, имитиращ този ефект.

Тялото ви става чувствително

След оргазъм интимните части на много хора става чувствителни – толкова чувствителни, че те не желаят да бъдат докосвани поне няколко минути. Ако все пак след оргазъм искате да продължите секса, фокусирайте се върху други части от тялото си или това на вашия партньор, докато чувствителността премине.