Имате навика да се извинявате прекалено често? По-добре го изкоренете. Човек трябва да си признава, когато е сгрешил, но не и прекалено често, защото това създава определено впечатление за него.

Според скорошно американско проучване човек казва „Извинявай“/“Съжалявам“ средно по 8 пъти на ден. Един на 8 души – средно по 20 пъти на ден и то дори за неща, за които не е отговорен. Според експертите това по-скоро е в негова вреда, отколкото да му помага. Хората, които прекалено често се извиняват, не са вземани на сериозно, нито в работата, нито у дома, пише Tialoto.bg.

Това е лош навик, който трябва да премахнете

Социологът Мая Йованович сподели на „TEDx talk“, че извиняването се е превърнало в навик, който трябва да бъде премахнат. До известна степен то помага на човек да се отърве от някаква вина, да заздрави душевни рани, да подсили връзка, но едновременно с това е знак за липса на увереност… особено ако се превърне в навик.

„Ако започваш и завършваш изречението си с „Извинявай за това“, „Извинявай, удобно ли е?“, „Извинете, може ли да вляза?“, „Извинете, може ли да попитам?“ не се изненадвайте, ако в края на деня не ви е останала никаква увереност, защото сте дали цялата енергия в извинения“, споделя Йованович.

Извиненията карат хората да ви подценяват

Според изследвания прекалено честото извиняване води до впечатление, че ви липсва увереност. Освен това, ако тази дума присъства във вашите изречения постоянно, те губят тежест, тя губи тежест и никой не ви взима на сериозно.

Разберете какво го провокира

В случай, че сте развили склонност да се извинявате, за да я изкорените, трябва да се научите какво провокира това у вас. Добър начин за това е да седнете и да напишете на хартия 10 неща, които ви карат да се извинявате повече от веднъж на ден.

Също така се опитайте да разграничите какви хора ви карат да се извинявате – по-често роднини, приятели, шефове, колеги или непознати.

Вижте с какво можете да го замените

Ще се изненадате колко лесно „извинявай“ може да се замени с „благодаря“, „мерси“ или изобщо да се изреже от изречението без това да го направи по-грубо.

Вместо да казвате: „Извинявай, че те притеснявам“ можете да кажете: „Благодаря ти, че ми отдели време да поговорим“.

Бъдете внимателни

Когато извиняването е навик, то често излиза от устата ви дори да не го мислите. За да се отървете от този навик, започнете да броите наум до 10 всеки път, когато ви се прииска да се извините.

Дайте си време

Не очаквайте от днес за утре да спрете да се извинявате. Нещата се случват постепенно. Дайте си време и не бъдете прекалено строги със себе си.