Правенето на секс, освен че е изключително приятна дейност, има редица ползи за здравето ни – намалява стреса, подобрява имунитета и дори може да удължи продължителността на живота ни. Въпреки тези положителни характеристики, много жени не свързват секса само с положителни емоции.

Удоволствието се примесва със страх, вина, безпокойство. Ето затова една английска фармацевтична компания е направила проучване по въпроса

„Какви са най-големите ви сексуални страхове?”. В анкетата са взели участие 2000 души и ето какво сочат резултатите.

Той няма да иска да носи презерватив

Да, без презерватив усещането е различно и несъмнено по-приятно. Но защитата е по-важна от малко повече удоволствие. Ако той настоява да го правите без презерватив, кажете му, че тогава просто няма да правите секс. Не му оставяйте друг избор. Ако взимате противозачатъчни и той го използва като извинение, обяснете му, че те все пак не предпазват от венерически болести. Освен това не забравяйте и вие да си носите презервативи, защото оправданието „Нямам презерватив у мен.” е доста често срещано. Ясно е, че разговорите за венерически болести не предразполагат към приятна атмосфера за секс, но ако много се притеснявате, говорете с партньора си за това. Естествено, не всички ще са откровени или пък няма да знаят, че са болни, ето защо е важно да ползвате презерватив, пише Флагман.

Презервативът ще се скъса и ще забременея

Ако използвате презерватива правилно, вероятността той да се скъса е малка. Ето няколко съвета – трябва да е точният размер; малко преди да приключите, уверете се, че презервативът не е скъсан и все още е сложен докрай; използвайте лубрикант (можете да сложите и съвсем малко във върха на самия презерватив), ако сте твърде суха, презервативът също може да се скъса; не забравяйте да го махнете правилно – веднага след като приключите и като го придържате здраво за основата, за да сте сигурни, че спермата ще остане вътре.

Той ще сметне тялото ми за непривлекателно

Ако трябва да сме честни, всяка жена има някакви притеснения и комплекси, независимо дали става за няколко килограма в повече, размера на гърдите си или защото точно днес ѝ е излязла огромна пъпка, никой не е съвършен. Затова, вместо да се фокусирате върху тези незначителни недостатъци, трябва да се съсредоточите върху удоволствието. Истината е, че мъжът до вас няма да обърне внимание на никое от тези неща, ако вие не му придавате важност. Освен това увереността винаги е била адски секси.

Той няма да приеме „не” за отговор

Преди да попаднете в сексуална ситуация, е добре да се запитате: Вярвам ли на този човек? Кара ли ме да се чувствам сигурна? Според психолозите жените много повече се фокусират върху това да задоволят партньора си, вместо да мислят за себе си, но вие се опитайте да бъдете твърда и да отстоявате себе си. Ако той не уважава желанията ви, няма причина да сте с него, най-добре се облечете и си тръгнете, недейте да правите нищо, което не желаете, за да угодите на някого. Всеки има лични граници, които не би искал да престъпва. Например, да правите секс с непознат; да го правите без презерватив; да правите анален секс. Няма значение какви са вашите граници, трябва да ги отстоявате. Оставете експериментирането и пробването на нещо ново за някого, с когото се чувствате напълно сигурна и някой, който няма да ви притиска. Важно е да запомните, че мъжете все пак не четат мисли и е добре да говорите с него. Кажете му, че даденото нещо ви кара да се чувствате неудобно, че тази вечер може да пробвате нещо друго, вместо това и т.н.

Тялото ми ще направи нещо смущаващо

По време на секс може да се случат много „смущаващи” неща – тялото ви да издава странни, неприятни звуци, може да отдели нежелани течности, но не се притеснявайте, просто го обърнете на шега. Ако партньорът ви е погнусен или ви се присмива, значи е твърде незрял, за да прави секс изобщо.

Той няма да получи оргазъм или няма да е задоволен / Няма да получа оргазъм

Оргазмът не трябва да е единствената ви цел и ако не свършите, не бива автоматично да приемате случилото се като „незадоволително”. В леглото могат да се случат много приятни неща, освен стигането до оргазъм. Ако искате да увеличите шансовете на партньора си да достигне оргазъм, трябва да общувате с него. Попитайте го: „Искаш ли да направя нещо сега?”, „Така добре ли е или искаш по-бързо/по-бавно?”, „Искаш ли да те свърша с ръка или уста?”. Експертите съветват да задавате по-конкретни въпроси и да предложите алтернативи, вместо просто да го попитате „Така добре ли е?”.

Не съм добра в леглото

Трябва да разберете нещо: никой не е зле в леглото. Може да сте малко неопитна, да не сте правила секс дълго време, но всичко това е поправимо. Най-важното е да общувате с партньора си, за да разберете какво харесва и на двама ви. Ако не се страхувате от комуникацията, значи няма от какво да се притеснявате.