Медици от клиниката Мейо, намираща се в град Рочестър, САЩ, определиха коя е най-добрата алтернатива на съпруга в леглото. Оказва се, че това е домашният любимец. Резултатите от изследванията си учените са публикували в сп. Mayo Clinic Proceedings, а накратко за тях пише в. „Телеграф“.

Според специалистите най-добрият заместител на отсъстващия съпруг в спалнята са домашните животни - котки, кучета и птици. Медиците са на мнение, че съжителството с домашен любимец има положителен терапевтичен ефект и намалява стреса, предизвикан от отсъствието на партньора.

Изследователите са анкетирали 150 души (82 мъже и 68 жени). От тях 74 човека (49 процента) са имали домашно животно, а 31 дори по няколко. Една от жените например се е грижила запет кучета (четири чихуахуа и един басет).

Повече от половината от анкетираните с домашни животни (56 процента) са спели със стопаните си в спалнята.

Тази практика не е била одобрена само от 15 души (20 процента от имащите животни). На тях не им е харесвало хъркането на домашния любимец, движението му из стаята и т.н. Една от участничките в допитването пък казала, че специално държи папагала си в спалнята си, тъй като птицата я буди всеки ден точно в 6.00 часа сутринта.

31 души (или 41 процента от собствениците на домашни животни) са одобрили дори присъствието на любимците в леглото. Според тях животните им позволявали да се чувстват по-сигурни, удовлетворени и да се отпуснат.

TrafficNewS.bg