Резултатите от проучвания на вътрематочнана инсеминация (оплождане) показват, че непродължителното хоризонтално лежане на жената след полов акт повишава шанса за забременяване. Въпросът подробно се разяснява от специалистката по фертилността Рейчъл Гурлевич. При изпълнението на вътрематочното оплождане подгрятата сперма се въвежда в кухината на матката по време на овулация, за да се озоват сперматозоидите по-близо до яйцеклетката.

Изследователи се интересували дали оплождането ще бъде по-ефективно, ако жената полежи по гръб 15 минути след тази процедура. Оказало се, че при жените, които са лежали в тази поза след въвеждането на сперматозоидите, бремеността след три цикъла е настъпвала в 27% от случаите. В същото време при жените, които са се изправили веднага след процедурата, бремеността е настъпвала в 18% от случаите. Тоест хоризонталното положение след вътрематочно оплождане е повишавало шансовете за забременяване.

Изследователите останали учудени, защото предишни проучвания показвали, че сперматозоидите се движат със скоростта на плувци, следователно позата не би трябвало да влияе върху инсеминацията. Но описаното изследване разкрило, че времето, в което сперматозоидът се движи по фалопиева тръбичка, за да достигне яйцеклетката, е от 2 до 10 минути. Ако отчетем, че да плуваш нагоре все пак е по-трудно, отколкото да плуваш хоризонтално, може да се направи извода, че желаещите бремеността жени е по-добре да полежат по гръб след половия акт – не повече от 15 минути. Все пак специалистката съветва това да не разглежда като панацея, шансовете ще се вдигнат, но не повече.

Рейчъл Гуревич съветва също да не се лежи повече от 15 четвърт час, това няма да повиши шансовете за забременяване. "Няма нужда да се стои и на челна стойка след коитуса (убедена съм, че тази мисъл е дошла на ум в нечии глави). Не трябва да се мисли също, че ако скочите след половия акт ще избегнете бремеността", уверява още Рейчъл Гуревич.

Още новини ВИЖТЕ ТУК!

TrafficNews.bg