В началото беше взрив от желание – правехте го по всяко време, навсякъде, по няколко пъти на денонощие. Ех, сякаш беше преди цял живот време. Не се притеснявайте, не е само във вашата връзка. Някои започват да изпитват дори физическа невъзможност да се докосват. Други правят любов по задължение. При трети единият партньор все още има ищах, но другият все го боли глава.
Така че, да, не сте единствени, но това не бива да ви успокоява. Нещата изглеждат привидно спокойни, но това също не е знак, че всичко е наред. В една връзка, ако и двамата партньори нямат желание за физически контакт, нещо със сигурност не е наред. Липсата на секс води до негодувание и гняв. Тези настроения се наслояват и в крайна сметка може да избухнат в някаква форма. Или някой от партньорите ще кривне вън от дома, или ще се стигне до тревожност, депресия, неудовлетвореност.

Какво казва науката? Какво се случва, ако спрете да правите секс?

Когато спрете да имате интимни отношения, мозъкът ви започва да освобождава по-малко химикали на добрите чувства като допамин, окситоцин и ендорфини. Казано най-просто, губите щастие. Изследванията също така показват връзка между удовлетвореността от сексуалния ни живот и това как виждаме стабилността на отношенията ни, твърди Аманда Геселман, психолог и учен от The Kinsey Institute. С други думи, лесно може да се подведем и да стигнем до куп отрицателни заключения, ако партньорът ни каже „не“ на секса.
„Човек може да тълкува този спад като сигнал, че партньорът им вече не ги намира за привлекателни, вече не се радва на близост с тях или дори вече не иска да бъде с тях, а често нищо от това не е вярно“, казва Геселман. Чувството за отхвърляне може да предизвика несигурност, раздразнение и гняв; оттук следват и непрекъснати конфликти между двамата. И след като единият партньор загуби самообладание, двамата ще навлязат в една спирала от недоволство и неразбиране, от която няма изход.

Решението?

Говорете. Въпреки че в началото може да не е лесно да изразите чувствата си на отхвърляне, разбирането на тези емоции от страна на партньора ви позволява и на двамата да бъдете по-честни относно вашите желания и фантазии. Това ще намали напрежението и подозренията, ще подобри средата в двойката. И, разбира се, опитайте да се преоткриете сексуално. Това е възможно на всяка възраст, дори да сте от дълго време заедно, дори да ви притискат други проблеми. Клише е, но е факт – сексът ни прави щастливи и е най-добрият имуностимулант за нашата връзка.