Китайците вярват, че всеки път, когато изпитваме оргазъм, губим част от Същината си. Отскоро в света на секса се прокрадва „ласката“ - техника, която всъщност се практикува от хиляди години в много култури. Сексуалната практика, която пристъпва ефирно в дебрите на този материал, се нарича кареза (ласка на италиански – бел.ред.) и проповядва правенето на секс без оргазъм. Корените й датират от антични времена, заимствайки таоистки и тантрични принципи, пише Bulnews.bg.

“Най-просто казано, кареза е любящ, чувствен сексуален акт, чиято цел не е свършването. Партньорите правят действителна любов, а не се ограничават само до целуването и гушкането“, обяснява Марния Робинсън – поклонник на кареза секса и автор на книгата „Отровната стрела на Купидон“, в която пише за правенето на любов без кулминация.

Защо го практикуват?

Премахването на оргазма от уравнението поставя акцент върху емоционалното преживяване и дава на двойките възможност да дават и приемат удоволствие, без да са истерично фокусирани към това да изпитат космически оргазъм. Скорошно проучване показва, че когато нещата опрат до любене, хората ценят повече връзката с партньора, отколкото физическото му проявление. Кареза сексът помага на двойките да достигнат до пълно емоционално сливане, без да им се налага да преследват плътска кулминация. Брачните терапевти препоръчват изключително практикуването на кареза, твърдейки, че именно този вид любов поддържа романса между партньорите. “Двойките, които практикуват кареза, са в леглото доста по-често от останалите, които правят конвенционална физическа любов“, твърди Робинсън. Освен това неврохимикалите, които се отделят при оргазъм, невинаги се отразяват добре на организма. Има хора, на които кулминирането действа като биохимичен махмурлук. На други пък приповдигнатите нива на допамин – невротрансмитера, който контролира онези центрове на мозъка, отговарящи за удоволствията и удовлетвореността, ги кара да се държат като надрусани с наркотици. За съжаление в някакъв миг това преминава.

Здравословно ли е?

Противно на очакванията, че несвършили мъжете може да почувстват дискомфорт в тестисите, а дамите в яйчниците, двойките, практикуващи кареза, споделят, че се чувстват по-здрави и по-щастливи. “Жените използват думите блаженство, чисто задоволство, пълно щастие след размяната на кареза ласки. Те твърдят, че отношенията им с любимия са по-хармонични и по-палави. Някои от тях споделят, че болката по време на цикъл е по-слаба, а други, че се чувстват и изглеждат по-млади. Един мъж наскоро ми призна, че се е влюбил наново в съпругата си. Били като тийнейджъри и изпитвали такава интимност и такова удоволствие от секса, че чак не им се вярвало, че може да изпадат в такива състояния“, убеждава Марния Робинсън. Скептиците, на които не им се вярва, че може да има „дълбоко сексуално удовлетворение“ без оргазъм, сравняват кареза с това да се изкачиш на планински връх и да не останеш, за да видиш изгрева. “Наистина на кареза секса му трябва малко време, за да свикнеш с него. Любовниците трябва да са наясно защо правят това или онова, мъжът да не бърза да проникват, да правят любов по най-нежен начин. Трябва, когато нещата се разгорещят, да се отдръпнат един от друг, за да не оргазмират. Веднъж преминали през тази фаза, те изпадат в състояние на тантричен секс“, разяснява почитателката на кареза секса. Тя съветва двойките, които са нови в дебрите на неоргазмичния секс, да се въздържат три седмици от същинска пенетрация. Да се докосват и целуват, като накрая постепенно поканят проникването между чаршафите. Преди да се запишете в редиците на несвършващия секс, образовайте се. Поговорете с партньора си и поставете някакви граници, които ще ви помогнат по пътя към некулминирането. Кареза е дуетно изпълнение, а не солов акт.

Според специалистите кареза помага за преодоляването на зависимостта към порното.