Решихме да разучим потребностите на мъжете на различна възраст и съставихме своя собствена пирамида на Маслоу.

С възрастта се променят и отношеията ни с близкия човек. Разговаряйки с необвързаните мъже, стигнахме до мнението, че всички те искат напълно различни неща. Само едно нещо остава непроменливо – всички мъже търсят любов.

20-годишен:

„Колко е красива! Хубаво би било да я имам. Приятелката ѝ и нея няма да я върна.”

Когато хормонът тестостерон бълва едва ли не от ушите, младият човек се грижи за едно – утоляването на сексуалния апетит. Двайсет години – това е период, през който клетвите за вярност до гроб се изпаряват много бързо. За младежите това е време на сътресения, разочарования и безбройни опити да разберат жените малко по-добре.

Приятно е да излезеш с красиво момиче и тя, по всяка вероятност, тъкмо започва да набира опит. Именно с нея рискът да се окажеш жертва на негативно сравнение с други мъже е равен на нула – тя още не знае как е с другите. Има и някакъв чар да знаеш, че за нея не е имало друг, че е чиста и неопетнена. Заедно с това обаче монетата има две страни – тези красавици често правят грешки, поддават се на меланхолия и разбират, че красотата не е най-важното. Макар и до края да не искат да се примирят с това. В такива случаи, естествено, жените държат юздите в своите ръце: а именно управляват най-необходимото за младите и горещи сърца – красотата и секса. Не забравяй, че винаги последната дума за интимните ласки е именно на жената.

20 – 30-годишен:

„Разкажи ми за себе си или Периодът на истински секс”

Когато периодът на луда младост е към края си, в неговата глава настойчиво се загнездва мисълта за разумността на жената като човешки вид. Идва осъзнаването, че любимата може да бъде приятен събеседник със съблазннителен външен вид и (даже!) жизнен опит. Общуването с жената вече не се състои от системата „аз съм красавец, а ти също не си нещо повече”. Подобни мисли се сблъскват със студено презрение от страна на далновидните жени – нужен ни е не само красив, но и умен, верен и силен мъж. Такъв прелом на ценностите в живота при някои се случва с болка и страх. След този период някои стават заклети ергени, а други – действително зрели и разумни мъже.

Жените също са се научили на някой и друг фокус и са осъзнали своята сексуалност, успявайки ясно да формулират очкаванията си от партньора. Няма повече да ни изпързаляш! Затова и инвестициите, в които мъжът влага парите и времето си, стават по-осъзнати – в крайна сметка, амбициите на двата пола растат заедно с техните капризи.

Защо мъжът се жени на тази възраст?

Първо, той търси стабилност и комфорт. Първата причина за встъпване в брак винаги остава любовта и желанието да имаш постоянен сексуален партньор. Освен това, трябва да успееш в живота: кариерно развитие, подобряване на финансовото положение и подкрепа от страна на семейството – всичко това изисква достатъчно много време и усилия, затова и не остава вече никакво желяние за търсене на еднодневни връзки.

35 – 45-годишен:

„Дай да опитаме по друг начин”

За съжаленние, повечето от мъжете си признават, че на тази възраст им е скучно вкъщи. Жената губи образа си на най-желаната мацка на Земята във фигурата на съпруга и става близък човек, който е винаги до мъжа. Няма за какво да се бори тук, налага се да реализира амбициите си някъде другаде.

А в идеалния вариант – не съвсем в леглото, защото „креватния секс” е станал нещо като разписване в протокола – съпружеският дълг е изпълнен, без разтърсващо чувство и фойерверки от радост.

На тази възраст нивото на хормони неумолимо пада надолу, а заедно с него и сексуалното желание. От жените, като правило, се очакват няколко неща – повече търпени и по-малко изисквания.

45 – 55-годишен:

„Следващият път ще бъде по-добре, обещавам.”

Критическа възраст, когато мъжете търсят нови емоции, утвърждаващи социалното им положение, което не зависи от хормоналния спад. Моментът, в който искат да си купят бърза кола или мотор и да се чувстват отново млади. Вероятно, в този момент в тях се прокрадва напълно обоснованата тревога за своята „мъжествена сила” – желанието за секс все още съществува, но самото му реализиране става все по-трудно, налага се да полага някакви усилия и да следи здравето си. Оправдания от типа: „възрастта е само една цифра” губят силата си, и без това съществуват много фактори, които могат да окажат негативно влияние на потентността. В жената те често искат да виждат най-добър приятел и събеседник с елементи на интимност. Мъжете се стремят да бъдат с човек, който вече разбира всичко: настроението, разочарованието, желанието да останат насаме със себе си и да поразмишляват върху успехите си.

Ако мъжът се разведе на тази възраст, то често осъзнава, че това не е правилно решение и може да се върне при съпругата си с наведена глава: сбърках, прости ми, не исках. Но малко са способни на такава отчаяна крачка – спокойният и подреден живот е на първо място.

Над 55-годишен:

„Да направим всичко, както ти искаш.”

Някои мъже носят своите 55 години с небрежна лекота до момента, в който не се сблъскат с ужасяващата реалност – вече не са момченце, вече не са на шестнайсет. Напред могат да видят пътя на новото десетилетие, неприветливо и зловещо. Сега можем да получим всичко, което винаги сме искали толкова много – внимание, грижа, романтични жестове и почивки заедно. На тази възраст мъжете започват да изпитват истинско удоволствие, когато чувстват, че могат да подарят радост на жена си. На преден план излиза „изкуплението” на всички грехове на младостта: обиждал я е напразно, ревнувал я е напразно, разочаровал я е без да е заслужила. Изглежда, че те отрано искат да получат индулгенция и да попаднат в мъжкия рай.

Още по-малко, че страха от остаряване започва да действа и очите упорито търсят в обкръжението си млади и неопитни тела. Бог знае какво ще правят с тея тела – годините си казват думата. И ако в ресторанта видим възрастен мъж с млада лолитка, която изглежда като негова дъщеря, няма да е случайно. Но тези момичета дори не произнасят страшните думи: атеросклероза или аденом на простатата, защото просто са им непознати.

TNS.bg