Пристрастяването към социалните мрежи е проблем, който навлиза все по-често в нашето ежедневие. Малки и големи се събуждат и заспиват с телефоните си без да осъзнават колко вреда носи интернетът понякога.

Около 40% от световното население използва социалните мрежи – т.е. около 3 млрд. души прекарват в тях средно по 2 часа всекидневно.

По характера на човека може да се определи дали е податлив към зависимост от социалните мрежи, това твърди ново проучване. То показва, че невротиците не изпускат предоставената от технологиите възможност постоянно да си проверяват личните съобщения и да скролват надолу-нагоре по публикациите в мрежата.

В последното проучване на Нюйоркския университет са анализирани резултатите от анкета сред 275 негови студенти и випускници. Участниците в допитването ползвали социалните мрежи най-малко от 9 години и прекарвали в тях минимум час и половина на ден.

Студентите са по-склонни от останалите хора да развият зависимост към социалните мрежи заради по-свободните си графици и честото използване на подобни сайтове за развиване на личността, смятат изследователите, цитирани от Би Би Си.

Те се опират на психологическия модел на "голямата петица“, който оценява личността по наличието на 5 основни качества: доброжелателност, добросъвестност, невротизъм, екстраверсионност и окуражаване.

Преди време учените изследваха склонността към алкохолна, наркотична и никотинова зависимост и стигнаха до извода, че рискът е по-голям при хората с високи нива на невротизъм и ниско ниво на съзнателност/добросъвестност.

Изследване на Pew Research Center от 2015 г. пък стига до извода, че използването на социалните мрежи е свързано със стреса, но тази връзка не винаги има негативен характер. Оказва се, например, че мрежата често помага на гените да се отърват от негативните емоции и да се чувстват по-спокойни. Но това не се отнася за мъжете.

С новите технологии се появиха и нови клинични състояния – като номофобията (страх да останеш без телефона си), както и т.нар. FOMO (fear of missing out или синдром за пропуснатата полза). Те също могат да подтикнат към зависимост от социалните мрежи.

Американските психиатри Ашвини Надкарни и Стефан Гофмън обобщават, че в основата на зависимостта от социалните мрежи лежат две взаимно свързани интенции – желанието да се чувстваш част от общност и желание да се самоизразиш.

Списъкът със симптомите изглежда така:

- Постоянна тревога какво става в интернет,
- Подмяна на другите видове социална активност с редовно засядане в интернет,
- Осъзнаване на негативните последици от зависимостта, но неспособност да намалите времето, прекарано в интернет,
- Развиване на чувство за толерантност, както и на зависимост от интернет и на синдрома на отнемането,
- Възприемане на времето, прекарано в интернет, като успешен начин за борба с лошото настроение и стреса.

Зависимостта от социалните мрежи не е призната (все още) за психическо разстройство в нито една страна. Но се смята за част от зависимостта към интернет, за която вече са създадени множество модели за диагностициране.