При повече от 30% от световното население, страдащо от опасно затлъстяване, няма как здравословното отслабване да не е актуален въпрос днес. А какво по-здравословно от внедряването в процеса на отслабване на средства, които всеки би прилагал с удоволствие. Едно такова средство е сексът.

Ако способностите му да бори излишните килограми се окажат истина, проблемът с глобалното затлъстяване може много скоро да се окаже само спомен, минаващ бегло през съзнанието на отдадените на любовни ласки хора с фино телосложение.

Сексът помага да горим калории и може много успешно да се приобщи към здравословния начин на живот, конкурирайки по ефективност всяка от познатите диети. Повече плътски удоволствия за по-малко гастрономически лишения – това може да се превърне в мото на всички отслабващи.
 
Повече секс или стриктна диета за отслабване – иска ли питане?

За поддържане на оптимална физическа форма и контрол над теглото специалистите препоръчват минимум 3 часа умерена физическа активност седмично. Сексът понякога е много повече от умерено натоварване. Как тогава се вмества той в режима за отслабване?

Сексът си е пълноценна физическа тренировка. Убедени в това, учени от Квебекския университет в Монреал, Канада, проверяват колко калории горим средно при една будоарна авантюра. Повечето проучвания до момента проследяват основно ефекта на секса върху сърдечния ритъм, хормоналния баланс и емоционалното ни състояние. Време е да се подходи по-практично и да се посочат и калорийните му измерения, пише Puls.bg

За целта на проучването са проследени 21 хетеросексуални двойки като партньорите са на възраст между 21 и 35 години. В хода на изследването те са правили секс по веднъж седмично в продължение на 4 седмици. Всеки път по време на секс са носили специални устройства за проследяване на енергийния разход на база на моментната им физическа активност по време на любовната игра, същинското сексуално общуване и последвалия оргазъм.

Получените данни показват, че калорийният разход на мъжа по време на секс може да достигне 310 калории, а на жената – 160 калории. Деликатността на въпроса възспира авторите на проучването да споделят средната продължителност на един сексуален акт между двама партньори. Каквато и да е тя обаче калориината консумация по време на секс със сигурност е в пъти по-висока от тази на джогинга или интензивното ходене за същия период от време.

Заключението е красноречиво – за времето на един секс се горят калории, колкото за почти един час средно натоварваща тренировка. Следователно отслабването в случая е въпрос единствено на избор. По-облагодетелствани очевидно са хората, които нямат време и са притиснати от обстоятелствата да горят калории с оптимално кратки занимания.

Не е случаен фактът, че 100% от мъжете и 95% от жените, участвали в проучването, посочват, че сексът има безспорни предимства пред каквато и да била физическа тренировка, целяща да ускори отслабването.

Така, с практикуването на повече секс човек не само удовлетворява напълно изискването за минимум 3 часа умерена физическа активност седмично. В допълнение си гарантира, че това ще става по най-приятния начин.

Следващият път, когато нахлузите тренировъчното трико, извикайте половинката си. Споделете и обсъдете с нея научните данни, посочени по-горе, и спокойно съблечете трикото. Фитнесът няма да избяга.