Експерите разкриват шест важни фактора, които е добре да имаш предвид.

Срещнала си страхотен тип - юхуу! - и нещата между вас стават все по-сериозни. Възможно ли е да знаеш предварително дали идилията ще продължи вечно и дали той ще те кара да се чувстваш винаги толкова щастлива? 

Напоследък сякаш не минава ден, без да отвориш браузъра си и да прочетеш за някоя известна двойка, която се разделя. И макар да не те изненадва, че последната връзка на Чарли Шийн се разпадна за отрицателно време, винаги си мислела, че мацки като Сандра Бълок или Кейт Уинслет знаят как да изберат г-н Идеален. Как се получава така, че в един момент искаш да заявиш пред целия свят (и близките си), че си намерила Мъжа на живота си, а след време – че си сбъркала?

В скорошно Cosmo проучване близо две трети от анкетираните споделят опасения, че могат да направят погрешен избор на партньор и да стигнат до развод. Психолозите твърдят, че има начин да се предпазиш от тази съдба, като прецениш връзката си с помощта на няколко важни елемента. С тяхна помощ ще разбереш дали Ти и Той сте свързани от общи ценности и разбирания или сте в плен на измамна еуфория.

Не пренебрегвай миналото му

Има ли глава от миналото на твоя човек, която те тревожи? Тогава трябва да помислиш дали връзката ви би понесла евентуално повторение, защото старите навици не хващат ръжда.

Ако животът му преди теб е галерия от разбити сърца и горчиви раздели, е изкушаващо да помислиш, че ти си онази уникална жена, която ще го промени. Имай предвид, че изобилието от провалени връзки се дължи на доста по-дълбоко заложени причини, свързани с характера му, и те няма да изчезнат след сватбата. Възможно е той да се отнася добре към теб в етапа на “страстната любов”, който трае около година и половина, но след това е нормално да се върне към старите си навици.
Тук има един тънък момент – дали поведението от преди се е дължало на възрастта му или наистина става дума за основни черти от характера му. За да разбереш, разпитай го какво за него значи “предателство на доверието” и му опиши ти какво очакваш. Ако в миналото се е държал по начин, който не се вързва с представата ти за брак, хвани бика за рогата и го изкарай навън. Попитай го защо е постъпил по този начин. Ако причините, които изтъква, се дължат на вече несъществуващи условия (например – забавлявал се е много, защото е живеел с колегите си от университета), можеш да си спокойна, че това няма как да се повтори. Но ако причините все още съществуват, дори и вече да сте взели решение да се жените (например – купонясвал е, защото е бил подложен на стрес), най-добре помисли отново, преди да се заемеш с пробването на сватбени рокли.

Не прави компромис

Харесва ти, че твоят човек цени добрата храна или се облича стилно? Всичко това е страхотно, стига да не си толкова заслепена от тези негови качества и да пренебрегваш факта, че му липсват доста по-важни.

Нарисувай един голям кръг и в него един по-малък. В по-малкия напиши 4-5 качества, които държиш бъдещият ти съпруг да притежава. В големият напиши няколко, които е добре да има. Идеалният за теб тип има всички качества от малкия кръг и няколко от онези в по-големия, не обратното. Докато обмисляш недостатъците му, помисли дали те дразнят и дали можеш да се справиш с тях. Например, амбициозният му характер и добра кариера могат да те впечатляват, но ако работата му е свързана с много пътуване, дали успехите му ще компенсират отсъствието му? Ако имате много приятели, това може и да не е проблем, но ако си домошарка, която обича да прекарва вечерите, сгушена в половинката си, няма да си щастлива в един брак, в който той все отсъства.

Свали розовите очила

Да кажем, че е студент по стопанско управление и иска да стане изпълнителен директор. Добре ли ще си, ако се окаже, че вноските по студентския му заем ще са единствения резултат от тази диплома? Запомни, че се омъжваш за мъжа, с когото си сега, а не за онова, в което ще се превърне. Да си привлечена от амбициозния му характер е едно, а да се вдъхновяваш от бъдещите му планове – съвсем друго. Трябва да си окей с идеята, че останалият свят няма да го приема за гений, какъвто ти си мислиш, че е. Това е важно, тъй като разочарованието от разликите между това, което са си представяли, и реалността е една от основните причини за нещастието в брака на много двойки. А ако страхът от финансови проблеми те кара да се стремиш към пръстен, определено трябва да се спреш. Според специалистите, желанието за финансова сигурност кара много жени да изберат погрешния партньор.

Внимавай със семейството му

Чувала си, че когато се омъжиш за някого, се омъжваш и за семейството му. Докато все още сте волни влюбени птички, това твърдение ти се струва мъгливо, защото сега е лесно да избегнеш роднините. Бъди сигурна, че в бъдеще семейството му ще играе огромна роля в съвместния ви живот. Не забравяй, че тези хора ще присъстват не само на сватбата ви, но и на половината ви ваканции, в болницата, докато се раждат децата ви и най-вероятно в хола ви за по-дълги посещения.
Не е необходимо да обичаш семейството му, както и той – твоето, но трябва да сте на едно мнение, когато става дума доколко ще ги допускате в живота си. Наблюдавай как се държат членовете на неговото семейство, колко често са заедно. Ако твоите хора се събират всяка неделя за вечеря, а неговите – само за Коледа, в бъдеще различните ви виждания за семейните отношения могат да ви навредят.

Има ли искра?

При всички тези разговори за споделени ценности, все пак не забравяй основната истина: между вас трябва да има пламък! В тази несигурна икономическа среда много жени се подвеждат от идеята, че стабилността е по-важна от привличането, но химията помежду ви е на първо място. Нормално е, ако сте заедно от години, да не скачате в леглото в момента, когато затворите вратата зад себе си. Но от време на време трябва да го има това бясно желание да разкъсате дрехите си взаимно. Да сте щастливо женени не значи само да сте добри приятели. Страхотният секс няма да изтрие проблемите, но със сигурност ще омекоти връзката ви в трудни моменти.

Няма краен срок

Ако ги притиснеш, много жени ще си признаят, че според тях има една гранична възраст, до която трябва да се омъжат. Независимо дали заради биологичния ти часовник или поради случайни фактори като на колко се е омъжила сестра ти, подобни схващания могат да окажат влияние върху нагласата ти и да те подведат да избереш неправилния тип. С напредването на възрастта много дами са склонни да правят компромиси и обикновено завършват с някой, който принципно едва ли биха избрали. За да си сигурна, че не си застрашена от подобни грешки, задай си въпроса дали щеше да си с него, ако беше по-млада. Ако отговорът е различен от шумно и отривисто “Да, по дяволите!”, признай, че правиш всичко от страх да не останеш сама.
Ако пък желанието за деца те побърква, да знаеш, че рано или късно можеш да имаш деца и за да ги имаш, не е задължително да се омъжваш.

Не се паникьосвай
Как да си сигурна дали притесненията ти са временни или интуицията ти се опитва да ти каже нещо? Обърни внимание дали се изнервяш при разговор за сватба принципно или при идеята той да е младоженеца. Ако ти предстои брак, е нормално мисълта за годеника ти да ти носи спокойствие и щастие. Не питай приятелите си: “Как да разбера дали той е Мъжът?”, защото това е като с оргазмите: ако не си сигурна дали си имала, значи не си.

Готин знак

Скорошно проучване показва, че двойикте които се смеят, докато разказват как са се запознали, имат много по-малки шансове за развод по-късно.

Източник: cosmopolitan.bg.