Малцина са тези, които не са се замисляли да изневерят. И колкото привлекателна и авантюристична да изглежда тази мисъл, тя има голям потенциал да приключи катастрофално, ако я реализирате. Може да се окаже доста трудно да устоите на изкушението да кръшнете в ранните фази на аферата пише tialoto.bg. Но винаги се питайте дали си струва да рискувате, съветва клиничният психолог и семеен консултант д-р Барбара Грийнбърг.

Какво може да ви струва това?

Първото нещо, за което трябва да се замислите, са последиците, ако ви хванат. Защото шансовете това да се случи са големи! Без значение дали тайно искате да саботирате връзката си или сте наясно, че действията ви ще съсипят вашата половинка, трябва да сте превъртели сценария в главата си, съветва д-р Кетрин Смерлинг, брачен консултант и семеен терапевт.  По мои наблюдения, повечето хора, които се замислят дали да изневерят, са самотни и отегчени. Те не се чувстват ценени в своята връзка. В подобни случаи започването на афера изглежда примамливо, но не е решение на ситуацията, коментира експертът.

Готов ли съм за двойствен живот?

Ако смятате, че сте готови, имайте предвид, че пазенето на тайни води до голям стрес. Накрая напрежението може така да ви потисне, че да ви се иска да не сте изневерявали. Промъкването и лъженето са стресиращи, защото е много трудно да помните всички лъжи и да живеете два живота едновременно“, обяснява Грийнбърг.

Ами ако нещата се объркат?

Когато хората са измамени и уязвими, това изважда най-лошото у тях наяве. И това ще се случи и с трима ви – с вас, партньора ви и човека, с когото изневерявате, уверява Грийнбърг. Ако любовника/цата ви иска да ви обсеби, това ще се превърне в голяма тежест и опасност за вас. Обсебеността може да доведе до това, любовникът/цата ви да пожелае отмъщение и да иска да съсипе връзката ви, обяснява терапевтът.

Какво искам да получа от това?

От аферата може да получите привързаност, внимание и вълнение. Тези неща обаче лесно може да се окажат мимолетни. Имайте предвид, че това, което е изкушаващо, невинаги е здравословно или постоянно, казва Грийнбърг. Това, което може да загубите завинаги е вашето семейство и усещането ви за стабилност, обяснява тя.