Сексът с душене може да бъде опасен. за това предупреди Шанел Контос, основателка на фондацията Teach Us Consent („Научете ни на съгласие“) Шанел предупреди за опасностите от този сексуален фетиш. Тя каза за британския вестник „Гардиън”, че е била на 19 години, когато приятел нарекъл това пристрастяване „не толкова странно“. Експертите обаче предупреждават, че това е не само странно, но и животозастрашавашо действие.

„Задушаване се получава, когато партньорът натиска или стиска врата на другия, което води до вътрешно блокиране на дихателните пътища. Натискът върху шията прекъсва притока на кръв, което води до застой на кръвта в мозъка, съответно до световъртеж поради спад на нивата на кислород и повишаване на нивата на въглероден диоксид в кръвта“, обясни Шанел механизма, при който някои хора изпитват прилив на сексуално желание поради задушаване.

Няма безопасен вариант за подобна сексуална игра, подчерта тя, ето защо двамата партньори трябва да вземат решение за това предварително.

Освен това сексоложката цитира данни от проучване в САЩ сред студентки. От тях става ясно, че 58% от анкетираните момичета са били душени по време на секс, а значителна част от тях са признали, че са се съгласили на това само заради партньора си.

„Проблемът не е само в това, че жените биват душени по време на секс без съгласие, но и че те се съгласяват не защото самите те го искат, а защото вярват, че това възбужда още повече мъжа“, оплаква се Шанел Контос. Според нея популярността на душенето без съгласие е натрапвано от порнографските филми.

„В същото време мъжете също невинаги разбират защо душат момичета и даде пример от собствения си живот. Целувахме се без фанатизъм и изведнъж той сложи ръка на врата ми и започна да ме души. Махнах ръката му и го попитах защо прави това. А той ми отговори, че не знае и си мислел, че ще ми хареса. Когато разбрах, че не ми харесва, бе искрено изненадан“, сподели още Шанел.