Наименованието на десерта произлиза от френската дума éclair (в буквален превод: светкавица), като семантичната връзка остава неясна.Тестото, същото като използваното за приготвяне на профитероли, е парено и обикновено се оформя с помощта на шприц. Еклерът може да съдържа различен пълнеж (крем) (ванилов, кафен, крем с бит белтък, крем „шибуст“, шоколадов, яйчен крем „пистачо“, крем с вкус на ром, плодов или пюре от кестени).

Това е един от най-популярните десерти в света, а и може да се нарече най-вкусен. 

А ето как да си приготвите само вкусни еклери с ванилов крем:

Необходими съставки:

вода – 1 ч.ч.

олио – 1/3 ч.ч.

яйца – 4 бр.

брашно – 1 ч.ч.

сол – 1 щипка

За крема

прясно мляко – 2 ч.ч.

захар – 1 ч.ч.

яйца – 2 бр.

брашно – 4 - 5 с.л.

ванилия – 1 бр.

Начин на приготвяне

За крема: Сваряваме млякото и добавяме захарта, брашното и ванилията.

Сваляме от огъня и едно по едно добавяме яйцата, като бъркаме, докато се поемат от сместа.

Оставяме крема да изстине.

В тенджерка кипваме водата и прибавяме брашното, като бъркаме.

След като поизстине малко, прибавяме яйцата едно по едно и разбъркваме с миксер, без да спираме.

От пухкавото тесто, което се образува, печем в умерена фурна малки топчета, които оформяме или с шприц или с помощта на две малки лъжички.

Изпечените еклери режем от едната страна и пълним с крема.