Всички сме чували слухове за спермата, свързани с ананас, вани, алергия. Каква обаче истината за тази мъжка течност.

Тя е бърза и яростна от самото начало
Първият момент на еякулация съдържа най-високата концентрация на сперма.

Навърта се наоколо по-дълго, отколкото си мислим
Обичайно спермата остава в женското тяло до 48 часа. Има случаи, в които тя може да прекара в дълбините на дамския организъм от 5 до 7 дни. Всичко зависи от колко гостоприемен е цервикалната слуз, която помага на сперматозоидите да останат по-дълго в тялото, за да дочакат овулацията, пише Bulnews.bg.

Повечето секс и мастурбацията не намаляват обема на спермата
Броят на плувците не е ограничен като яйцеклетките. Не е изключено прекаленото изпразване да понамали количеството на спермата при някои господа, но при повечето това не се случва.

Температурата може да намали количеството на сперматозоиди
Спермата се влияе от сезоните. Сперматозоидите са по-малобройни през лятото и са най-високи през зимата. Прегряването не е добре за тях, независимо дали мъжът постоянно стои с лаптоп в скута или често се топи в джакузито.

Ананасът не я подслажда
Все още няма категорични доказателства, че този плод придава добър вкус на спермата, макар че тя самата съдържа фруктоза.

Мъжката и „женската“ сперма са равностойни противници
В спермата има два хромозома - X и Y. Първият отговаря за зачеването на момиченца, а вторият за момченца. Идеята, че единият хромозом е по-добър или по-ленив плувец е чист мит.

Алергията към спермата
Понякога спермата може да причини възпаление и червенина на влагалището, но това е екстремно рядко явление.

Преди да финишира, спермата има дълго пътешествие
Подготовката на спермата, която ще се отдели по време на еякулация, отнема около два месеца и половина. Първоначално тя се образува в тестисите, а след това се придвижва към епидидима. Това е т.нар. надсеменник, който е разположен в задния ръб на тестиса. Напълно готовата сперма тръква към простата чрез различните семенни канали, където се смесва с различни течности, за да се образува семенната течност. Накрая простата добавя последната капка към коктейла, преди да се случи изпразването.

Спермата зависи от здравето на мъжа
Тя е много по-здрава при мъжете под 40. Въпреки това тя е в пъти по-добра при непушачите, при тези, които не ядат прекалено мазни храни и нямат пряк достъп до токсини.