Ако хората около вас трябва да направят списък на действия, които според тях показват и изразяват любов, има голяма вероятност изброените примери да са еднакви, включващи подобни качества. Изразяването на обич, сексуалността и грижата са универсално считани за проява на любящо поведение (по подобен начин има конкретни действия, които се разпознават като противоречащи на любовните чувства).

Подхождайки към себе си и своите взаимоотношения с тази проактивна перспектива, може да променим хода на отношенията си и да се развием в по-любящи личности. Как можем да бъдем по-любящи? Насочете вниманието си към това какво правите, а не какво казвате - Направете крачка назад и се запитайте: Как всъщност се отнасям към партньора си? Моите действия съответстват ли на думите ми? Един полезен начин да разгледате този въпрос е да направите списък с поведенията и действията, които бихте определили като любящи, след което се запитайте дали те отговарят на вашите. Какви конкретни неща можете да направите, за да бъдете по-любящи?

Например, ако заявите, че е важно за вас да подкрепите независимостта на партньора си, но реагирате негативно и се разстройвате всеки път, когато любимият човек иска да излезе заедно с приятелите си, трябва да промените поведението си, за да отговарят действията на вашите убеждения. Има много подобни примери от ежедневието, открийте и отбележете вашите модели и се опитайте да ги промените по начин, който показва разбиране и истинско любящо отношение към половинката.

 Бъдете готови да давате повече

 За да може една връзка да се развива добре и да се радваме на споделеност и хармонични отношения, трябва да знаем, че балансът е от голяма важност – всички ние имаме определени нужди и неща, които изискваме от партньора си, но понякога забравяме, че освен да искаме, е необходимо и да даваме от себе си. За да си спестим излишно напрежение във връзката винаги можем да проведем открит разговор, за да сме наясно от какво се нуждае любимият човек и да се опитаме да го дарим с повече внимание и разбиране, да споделяме без притеснения, да бъдем готови за компромиси, да показваме привързаността си един към друг – всички тези малки неща ни помагат да бъдем по-любящи.

Трябва да знаете кога да отстъпите

Когато се намирате в разгорещена караница с партньора си, най-доброто и любящо нещо, което можете да направите е да преглътнете егото и да отстъпите.

Пуснете своя залог в спечелването на спора в интерес да подобрите отношенията си.

Това не означава, че трябва изведнъж да се съгласите с всичко, което казва вашата половинка и да спрете да имате мнение. Точно обратното, едностранното разоръжаване е рационално решение да поемем по високия път, а не да реагираме твърде емоционално, преигравайки ситуацията. Дори и най-силните аргументи могат да бъдат разсеяни, когато отвърнете с нещо топло и разбиращо, изразявайки физическа обич и подчертавайки, че да сте близо до другия човек е по-важно за вас, отколкото да сте прави.

Заглушете вътрешния негативен глас  

Всички ние сме поразени от критичен вътрешен глас, който създава свой диалог на разрушителни мисли към себе си и другите. Тези „гласове“ не само вредят на нашата увереност и самочувствие, но предизвикват негативно въздействие и върху интимните ни отношения. Критичният ни вътрешен глас насърчава защитните ни сили и намалява доверието ни към другите - понякога тези мисли идват под формата на самонападения, а друг път те атакуват обектите на нашата обич. Още един начин, по който гласът действа, е чрез предоставяне на лоши съвети, например: „Не можеш да вярваш на никого“ или „Не бъди твърде уязвим/а“. Спрете да развивате в главата си негативни сценарии за разговори и ситуации, това не са действителни факти! Идентифицирането на конкретни неща, които вашият критичен вътрешен глас казва за вас и връзката ви, е първата стъпка към разбиването на модела.

Обичайте себе си истински и не спирайте да се развивате

Лиса Файърстоун, клиничен психолог и автор на редица изследвания в областта на взаимоотношенията, споделя, че последни проучвания показват, че „индивидуалното щастие и самочувствие са ключови фактори за определяне на успешна връзка“. Целият натиск и напрежение, които може да окажете върху себе си, за да намерите „правилния“ партньор, няма да имат голям смисъл, ако не сте в хармония със себе си, приемайки и обичайки се точно такива, каквито сте. Може да звучи банално, но обичта към себе си е в основата на всяка положителна промяна, а колкото повече се развивате като силен, уверен, неотбранителен индивид, толкова по-голяма е вероятността да намерите щастие с друг.

 Следването на тези малки, но важни препоръки не само ще ви направи по-любящи, но и ще привлече повече любов към вас. За съжаление, на много хора идеята за любов е по-привлекателна и удобна, отколкото истинската интимност и свързаност. Да виждаме любовта като продукт на действията, може да ни помогне да се освободим от нашата фантазия за нея и истински да изживяваме моменти на взаимна обич.