Човешкото родословно дърво нарастна с още един клон, след като изследователи откриха останки от непознат досега вид в пещера във Филипините. Те са нарекли новия вид, който по всяка вероятност не е бил особено висок, Homo luzonensis.

Възрастта на останките е около 50 000 години и предполага, че Homo luzonensis е съжителствал с още няколко човешки вида някога в Югоизточна Азия.

Първите следи от новия вид се появяват преди повече от десетилетие, когато изследователите съобщават за откриването на кост на най-малко 67 000 години в пещерата Каляо на остров Лусон във Филипините. Изследователите не бяха сигурни от кой вид е костта, но съобщиха, че тя прилича на такава на малък Homo sapiens.

По-нататъшните разкопки на пещерата Каляо разкриха кост на бедрото, седем зъба, кости от два крака и две кости на ръцете - с признаци, различни от тези на други човешки роднини. Останките идват от поне двама възрастни и едно дете.

H. luzonensis е вторият нов човешки вид, идентифициран в Югоизточна Азия през последните години. През 2004 г. друга група обяви откриването на Homo floresiensis - известен още като Хобит - вид, който би бил висок малко над 1 метър.

Учените твърдят обаче, че останките от пещерата Каляо се различават от тези на H. floresiensis и други хомини - включително вид, наречен Homo erectus, за който се смята, че е първият човешки вид, напуснал Африка преди около 2 милиона години.

Новооткритите кътници на H. luzonensis са изключително малки в сравнение с тези на други древни човешки роднини. Повишените краища на моларите не са толкова изразени, колкото в по-ранните хоминини. Формата на вътрешния моларен емайл изглежда подобна на тази на H. sapiens и H. erectus, намерени в Азия. Но авторите докладват, че общият размер на зъбите, както и съотношението между моларния и премоларния размер, се различават от тези на другите членове на рода Homo.

Формата на костите на стъпалото на H. luzonensis също е различна. Те най-много приличат на австралопитеките - примитивни хоминини, за които се смята, че никога не са напускали Африка. Извивките в костите на пръстите на H. luzonensis предполагат, че видът може да е бил опитен в катеренето по дърветата съобщава журналът Nature.

Изследователите са предпазливи при оценяването на височината на H. luzonensis, но се смята, че размерът на тялото му е в обхвата на малък H. sapiens, подобен на членове на някои местни етнически групи, живеещи на Лусон и другаде във Филипините днес, понякога известни колективно като филипинското Negritos. Мъжете от тези групи, живеещи в Лусон, имат регистрирана средна височина от около 151 сантиметра, а жените около 142 сантиметра.