Нека развенчаем основните митове за това как да се предпазите от нежелана бременност. В обществото говоренето за секс се възприема като неприлично и още повече, когато става въпрос за контрацепция. Въпросът е откъде да черпят знания тийнейджърите, ако родителите им не говорят на „забранени“ теми, а понякога самите те не знаят много?

Какво може да бъде по-лесно от това да отидете в аптеката преди романтична среща? Но дори и тук възникват много въпроси. Ще се опитаме да отговорим на най-честите сред тях. И така, нека започнем от самото начало.

Презерватив

Един от основните методи за защита от нежелана бременност. Първото споменаване в историята на тази тема датира от 3000 г. пр. н. е. Дори не можете да си представите кой го е използвал! „Първият презерватив, или негово подобие, е бил изобретен по молба на съпругата на критския цар Минос.“ Съпругът ѝ бил много любящ, а тя всъщност не искала да дели трона с многобройни наследници. Разбира се, това е само предположение, основано на древногръцките митове.

Но второто споменаване на думата „презерватив“, за разлика от първото, е документирано. При разкопки в Египет са открити стенописи, които изобразяват мъже с малък допълнителен детайл на слабините. Би било възможно находката да се определи като неточност или нечия лоша шега, но е факт, че само в гробницата на Тутанкамон е открит специален кожен предмет, който по дизайн много прилича на съвременен контрацептив.

Освен това презервативът се споменава и от древните римляни. В летописите се говори за някакъв продълговат предмет от смола, който легионерите получавали безплатно преди всеки военен поход.

Противозачатъчното хапче

През 1960 г. е изобретено противозачатъчното хапче. Начело на откриването на оралните контрацептиви стоят четирима души и голямото им желание да дадат свобода на жените.

От древни времена жените търсели защита от нежелана бременност с помощта на магически билки и отвари. Но цветята и запарките не вършели никаква работа. През Средновековието дамите избирали по-сложни методи – приемали живак, олово и арсен. Сега разбирате защо една жена е трябвало да измисли нещо, първо - за да спре да трови тялото си, и второ - да не зависи сексуално от мъжа.

Затова американската активистка Маргарет Сангър и милионерката Катарина Маккормик, както и биологът Грегъри Пинкъс и американският гинеколог Джон Рок, правят всичко възможно, за да създадат така дългоочакваното векове наред „вълшебно“ хапче за свободата на жените.

Между другото, чудили ли сте се защо няма мъжки орални контрацептиви?

В хода на многобройни проучвания се оказва, че 9 от 10 мъже биха се съгласили да приемат хапчета, ако има такива. Но, уви, не винаги е било така. През 60-те години на миналия век било трудно мъжът да бъде принуждаван да приема хапче, освен ако не било абсолютно необходимо. Оралните контрацептиви за силния пол не се произвеждали именно поради нежеланието да ги приемат. Така противозачатъчните се превърнали в символ на свободата на жените в борбата за правата им. И никой не мислел за производството на мъжки хапчета.

По-късно, с все по-разпространяващите се полово предавани болести, презервативите отново станали популярни. В крайна сметка, те са тези, които дават 99% гаранция, че няма да лепнете болести по полов път. Велики, но трагични любовни истории: Принцеса Маргарет и Питър Таунсенд Бременната Риана и любимият ѝ вдигат сватба в Барбадос 10 клишета от романтичните филми, които не работят в реалния живот

Така че нека обобщим:

1. Най-надеждният начин за предотвратяване на нежелана бременност е презервативът, който освен това предпазва и от полово предавани болести.

2. Coitus interruptus (полов акт, при който пенисът се изтегля от влагалището преди еякулация), според статистиката, е най-популярният метод за защита, особено сред двойките, но е изключително ненадежден. От десет жени, които се защитават по този начин, седем забременяват.

3. Приемането на орални контрацептиви осигурява почти същата степен на защита срещу нежелана бременност като презерватива.

4. Аналог на таблетките са контрацептивните инжекции. Тяхната ефективност е около 99%, но има неудобство: само лекар може да постави инжекция, така че ще трябва да го посещавате веднъж на всеки 2-3 месеца.

5. Използването на спирала е ефективен метод за контрацепция, но ако се постави неправилно, увеличава риска от извънматочна бременност и обилно кървене по време на менструация.

6. Друг ефективен метод, макар и не много популярен, е пластирът. Но не е от най-предпочитаните. Първо, поради неудобството при ежедневното носене на пластира, и второ, поради високата цена.

7. Контрацептивният имплант е ноу-хау в света на контрацептивите. Представлява малка пластмасова пръчка, която се зашива под кожата на предмишницата и освобождава съответните хормони в кръвта на жената. Но някои лекарства може да са несъвместими с импланта и да намалят неговата ефективност.

8. Противозачатъчни капачки. Специални устройства, които трябва да се поставят във влагалището преди полов акт. Вярно е обаче, че ефективността на такъв контрацептив е само 71%.

9. Календарна контрацепция. Да! Има такива, които разчитат на календара при защита от нежелана бременност. Методът е изключително неефективен и може да се използва само от жени, които могат да се похвалят с редовен, „като часовник“, менструален цикъл. Дори и тогава обаче не си струва рискът.