Във всекидневния живот има „комплименти“, които всъщност са кодирани послания, с които обществото продължава да изразява неодобрителното си отношение към жени, които се отклоняват от определени стандарти. Тези безобидни фрази всъщност тънко нараняват жените на подсъзнателно ниво.

Кои са те?

Изглежда естествено

Жените имат право да не се гримират и да се чувстват комфортно в същото време. С други думи, жена без грим е смела дама, която не се страхува да изглежда... страшна.

Фокусирайки се върху липсата на грим, признаваме, че в нашето общество е обичайно жената да се появява на публични места с грим. И ако не го направи, веднага следват въпросите Защо? Прекалено мързелива ли е да отделя време за себе си? Има ли нещо нередно в живота ѝ? Имала ли е тежка нощ предната вечер?

С редки изключения, когато става дума за щастливки с „бебешко лице“, формулировката „изглежда естествено“ се използва, за да се намекне на дадена жена, че тя просто не следи външния си вид, пише Tialoto.bg.

Жена с форми

Нека бъдем честни – тази фраза често се използва, за да не се каже директно, че жената е „дебела“. „Пълно деколте“, „бедрата, на които Дженифър Лопес може да завиди“ и други синонимни изрази, в забулена форма означават, че „тази жена обича да си похапва“. И в ерата на манията за здравословен начин на живот и диети – това е отклонение от нормата.

Чувства се удобно в тялото си

Тази на пръв поглед правилна фраза крие не само скрито отхвърляне на нечия дебела фигура, но и неодобрително твърдение, че жената дори не може да отслабне. Всъщност, въпреки пропагандата на бодипозитивизма – от небръснати подмишници до гънките на корема, надвиснали над колана – всички знаят, че Бела Хадид, която работи усилено във фитнеса, е стандартът и за пореден път дебелата хедонистка Риана не е такава. Дори Риана да твърди, че е напълно доволна от тялото си, а Бела редовно да намира недостатъци във външния си вид.

Без значение колко светът се прехласва по тази тенденция, пълните жени, които са искрено доволни от теглото си, се срещат толкова често, колкото костите на динозаврите извън музеите. Още по-рядко те са търсени в шоубизнеса, във филмовата индустрия и моделството. Дузина plus size модели за целия свят – това е статистиката. Дори да говорим за Ашли Греъм – заслужава ли си да се подчертае, че една жена се чувства „удобно в тялото си“?

Остарява красиво

„Да остаряваш красиво“ не е нищо повече от това да изглеждаш добре поддържан, но на твоята възраст. И не дай боже, поне по някакъв начин да се опитвате да подобрите външния си вид – всички ще решат, че жената държи да е „млада“ от отчаяние.

Нейната сива коса, малки бръчки около очите и устните, нови старчески петна – бъдете сигурни, че всичко по застаряващото ѝ лице ще попадне под прожекторите.

Неостаряваща

Фразата е условно противоположна на предишната, но има подобна цел: да напомня за възрастта на жената и в същото време за такива процедури като блефаропластика, кръгово стягане, мезотерапия, биоревитализация и т.н. Цената на младостта на Дженифър Анистън, Деми Мур и други известни дами отдавна е изчислена от експерти. Така че, не се надявайте, ако чуете, че „времето няма власт над вас“ – това означава, че някой вече се чуди колко семейни бюджети сте изразходвали за добър пластичен хирург или висококачествени антивъзрастови процедури.

Въпреки възрастта ѝ...

Това, както вие сами вече се досетихте, е неизменна предпоставка, за да подсили изненадата от това как всяка дама на нейната възраст си позволява да прави това, което е подходящо само за младите хора. Например, Брижит Макрон, „въпреки възрастта си“, носи миниполи и е омъжена за 42-годишен мъж. Сара Фъргюсън „въпреки възрастта си“ се появява в малка черна рокля, а Синди Крофорд, „въпреки възрастта си“, участва в лъскава фотосесия. С една дума, ако изведнъж си позволите да живеете не според данните в паспорта си, а както искате – бъдете готови, че все някой ще ви „дари“ с подобен „комплимент“.

Това е смело

С други думи, нелепо и/или изобщо не й отива – като се започне от неподходящи „голи“ рокли и завършва с кардинална промяна на прическата. Тук можете просто да си представите мъж, който е твърде любезен, за да каже истината, и вместо това неловко казва: „О, това е смело!“