Времето ни е прекалено ценно, за да си го губим с токсични хора. Стресът в ежедневието ни е твърде висок, за да го повишаваме допълнително чрез общуване с хора, които изпиват и малкото ни останала енергия, заменяйки я с негативна. Истината е, че не можете да върнете времето назад. Всеки е имал поне един токсичен човек в живота си и дори да сте го изтърпели прекалено дълго, не съжалявайте. От общуването с него сте взели поуките си и сте научили уроците си, а сега е време да разберете и кои са причините да не съжалявате, че сте се отървали от всички токсични хора в живота си, пише Az-jenata.bg.

Завистта ги кара да не ви подкрепят

Ако един токсичен човек ви е бил приятел до даден момент, то в следващия той неминуемо ще започне да ви завижда за нещо. Ще ви изпраща негативна енергия, ще ви кара да чувствате вина, да съжалявате за неща, за които не би трябвало да съжалявате и да се извинявате. Това е и моментът, в който трябва да преустановите общуването си с такива хора, за да съхраните здравето и психиката си.

Отхвърлят чувствата ви

Токсичният човек ще ви накара да се почувствате така, сякаш чувствата ви не са правилни, не са важни или са прекалено преекспонирани. Такъв човек има силата да ви накара да се усъмните в себе си, да ви накара да промените гледната си точка. Токсичният приятел или партньор не се интересува от чувствата ви, той иска да възприемете неговите.

Винаги сте виновни

Един токсичен приятел не поема отговорност за действията си. Дори да прави нещо нередно, той винаги ще извърти нещата по начин, който да ви разколебае в преценката ви и да ви накара да се почувствате като виновници, а той да е жертвата.

Токсичните хора не са прозрачни

Замислете се колко истински и предани приятели имате. Спомнете си как реагират в кризисни ситуации, в които от тях се очаква подкрепа и разбиране. Сега направете сравнение с останалите хора в живота си, които смятате за токсични. Разликата е драстична. Замисляйки се за техните реакции всъщност ще установите, че вие не ги познавате. Не сте сигурни как биха реагирали в дадена ситуация, защото те не ви позволяват да ги опознаете добре. Променят мнението си, реагират според моментната ситуация, не са прозрачни за вас, както би бил човек, който ви е допуснал в сърцето си.

Токсичните хора понижават самочувствието ви

Ако имате токсичен човек в обкръжението си, ще го познаете по това, че постоянно ви кара да се чувствате по-малко значими, отколкото сте. Той ще понижава самочувствието ви и ще ви кара да се съмнявате в способностите си. Ще ви манипулира и ще демонстрира превъзходството си над вас. Не му го позволявайте. Не изпитвайте никаква вина, ако премахнете такъв човек от живота си.