Сигурни сме, че все някога си чувала гласа на вътрешния критик у себе си, който злобно шепне колко си несъвършена. Често заради него страда не само самочувствието, но и... сексът. Да, точно така! Ето нашите 5 начина да се справиш с него и да го накараш да замълчи завинаги.

Ето някои от честите фрази на вътрешния глас:

„Гола изглеждаш ужасно“, „Гърдите ти са твърде малки/големи“, „Прекалено си дебела/слаба“... Стоп!

Този вътрешен глас често се оказва сериозен проблем, който затруднява много хора да правят хубав и задоволяващ секс. Започваш да мислиш за себе си, за партньора, за това колко страшно и грозно е всичко, както и да си мислиш, че правиш всичко погрешно, пише Flagman.bg.

И в тези моменти сексът се оказва нещо съвсем различно от истинското удоволствие, защото и комуникацията с половинката ти е нарушена. Но нищо не е изгубено напълно! Ето няколко стратегии, които ще ти помогнат да надвиеш този зъл вътрешен глас.

1. Запиши всички свои лоши мисли

Напиши си на листче всички негативни мисли, които са свързани със сексуалността ти. Твоето тяло, умения, партньор, самият секс – каквото и да е. Ако ти е по-лесно пиши в трето лице, в стил: „Тя не се движи добре в леглото“ – все едно някой вече го е казал.

2. Не се поддавай на влиянието на вътрешния си критичен глас

Ако тревожните мисли възникват често, свикваш с тях и ги считаш за реални критични мнения. Затова се абстрахирай от вътрешния си глас и не се поддавай на влиянието му. Той само се опитва да те саботира.

3. Отговори на атаките му

Опитай се да поговориш със себе си (насаме, разбира се, за да не си създадеш други проблеми с околните) или наум. На думите „Ти си странна“ отговори: „Странна съм, когато слушам тези глупости, но като цяло съм прекрасен човек“.

4. Разбери собственото си отношение към секса

Опитай се да не разчиташ на мнението на вътрешния си критичен глас. Помисли си какво наистина харесваш в секса. Спомни си всички приятни моменти и какво означава да бъдеш истински щастлива.

5. Поговори с партньора си

В добрите и стабилни отношения има място за подобни разговори. Разказвайки му за чувствата и мислите си, ти му помагаш да те опознае още по-добре и да разбере как и защо се държиш в определени моменти. В бъдеще се опитай да обърнеш внимание на чувствата си, а не на това, което критичният глас ти шепне и тогава нещата ще поемат в много по-добра посока за теб и за сексуалния ти живот, разбира се.