Женското полово влечение може да бъде не по-малко силно от мъжкото, но комплексите, свързани с външния вид, както и навикът да се игнорират сигналите на собственото тяло, пречат на жената да се разкрепости и да се наслади пълноценно на секса с партньора.

„Когато мъжът се намира във върховата точка на екстаза, него изобщо не го интересува как в момента изглеждат гърдите на партньорката, той дори не си отваря очите“, казва психоложката Синди Местън, автор на проучване за Journal of Sexual Medicine.
„При жената е обратното, тя трескаво мисли „Боже, трябва по-скоро да сменя позата, в тази поза гърдите ми изглеждат увиснали!“ Мъжете нямат никаква връзка с това, въпросът е само в женската самооценка.“ Неувереността в собствената физическа привлекателност не е единственият фактор, който отравя удоволствието от секса при жените.

Друга причина е, че женското съзнание често „изостава“ от физиологичната възбуда. Доскоро се смяташе, че физиологичната възбуда и възбудата, изпитвана субективно от човека, са взаимосвързани – тоест, ако мъж е с ерекция или жена изпитва прилив на кръв към гениталиите, те трябва в този момент да изпитват полово влечение. Но това е вярно по-скоро за мъжете, отколкото за жените, пише Bulnews.bg.

Меридит Чивърс, сексоложка от университета в Торонто, е анализирала и обобщила резултатите от над сто научни изследвания, в хода на които се е измервало нивото на физиологична възбуда при мъже и жени по време на преглед на еротични филми. Това, което казвали мъжете за възбудата си, съвпадало с резултатите от измерванията. При жените не било така.
Чивърс открила, че колкото по-дълго жените гледали видеото, толкова по-съгласувано се проявявали двата типа възбуда. Възможно е на жените просто да им е нужно повече време, за да може разумът да „настигне“ тялото. Именно затова им трябва прелюдия преди половия акт.

„Повечето жени не се заслушват особено в сигналите, които им изпращат половите органи, ние не сме научени да им обръщаме нужното внимание“, отбелязва Синди Местън.
„Женските полови органи са малки по размер и незабележими и промените, които настъпват в тях, не се набиват толкова на очи, че да предизвикат в съзнанието ответна реакция и настоятелно желание да се удовлетворят исканията на тялото. Ако мъжът изпитва силна ерекция, той по никакъв начин не може да не я забележи, затова и реагира по съответния начин“.
Различната степен на съгласуваност между субективната и физиологичната възбуда при слабия и силния пол по думите на Чивърс може да се дължи на биологични причини. Има проучвания, доказващи, че мъжете за разлика от жените разбират по-добре тялото си. Например, при мъжете е по-развито вътрешното (интероцептивно) съзнание – мъжът може по-вярно да определи честотата на пулса си без броене, отколкото жената. Възможно е хармонията между ума и тялото при физическа възбуда при мъжете да е следствие от това, че разумът им получава сигналите непосредствено и единствено от собственото тяло, докато жените са „настроени“ към по-широк диапазон – ситуацията като цяло и личните представи за собствения сексапил.

Как да повишим либидото си?
Психоложката Лори Брото е разработила програма за повишаване на сексуалната възприемчивост за жени, оплакващи се от понижено либидо. Основна цел на практиките е да се обединят съзнанието и телесните усещания.

1. Медитация
Защо? За да се научите да връщате съзнанието си в „тук и сега“ всеки път, когато ви разсейват други мисли. Вземете един прост предмет – монета, стафида – и бавно го изучете от всички страни на допир, на вид, на мирис и на вкус. Ако умът ви започне да се разсейва, внимателно и спокойно го върнете пак към обекта. Изпълнявайте упражнението по 10 минути на ден – по време на разходка, хранене или миене на чинии. Друг вариант е да медитирате по традиционния начин – затворете очи и мълчаливо в пълна тишина се концентрирайте върху дишането си.

2. Изучете собственото си тяло
Защо? За да се научите по време на секс да игнорирате мислите за своите физически предимства и недостатъци. Създайте си навика да гледате тялото си без притеснение и комплекси. Разглеждайте тялото си, докато взимате душ или вана, докато се подсушавате. Щом в съзнанието ви започне да се формира оценка на външния ви вид, веднага го връщайте към чистото съзерцание на тялото ви. Следващия път повторете упражнението, разглеждайки с малко огледалце цялото си тяло, включително и половите органи. Докосвайте ги (без да мастурбирате), въздържайки се от оценка, концентрирайте се само върху това, което правите.

3. Аутотренинг
Защо? Практиката ще ви помогне да промените отношението си към собственото си тяло и да се научите да изпитвате сексуално удоволствие. Докато правите упражнение № 2, си казвайте „Моето тяло е сексапилно“, „Аз съм сексуално привлекателна“, „Аз се наслаждавам на сексуалността си“.

4. Хармония между душата и тялото
Защо? За да се научите да съчетавате физическата възбуда и емоционалното удоволствие. Използвайте вибратор, гледайте еротичен филм или фантазирайте сами на сексуални теми, за да постигнете въбзуда. След пет минути направете пауза. Изпълнете упражнение № 2, за да се настроите напълно за търсеното усещане.