Дори и отдавна да си разбрала кои ласки и движения ти доставят удоволствие, най-вероятно се заблуждаваш по този въпрос. 

Скоро излезе книгата „Come as You Are: The Surprising New Science that Will Transform Your Sex Life”. Авторката Емили Нагоски, изследовател на човешката сексуалност, смая целия свят. А ето и какви са основните ѝ наблюдения.

Можеш да управляваш способността си да се възбуждаш

В основата на сексуалността ти лежи така нареченият модел на двоен контрол. Той включва два независими елемента. Първият е системата за възбуда, наречен от Емили Нагоски „газ”. Системата се отключва при всичко, което е свързано с еротика (дори и вкус и аромат!) и активира съответната реакция. „Спирачка”, тоест системата за сексуално потискане „изключва” сигнала на неврологично ниво. Предизвикват я различни поводи за тревога: риск от някое заболяване или от забременяване, страх от социално неодобрение, опасение, че няма да стигне до огразъм и др. При мъжете системата за възбуда е далеч по-чувствителна и ако нещо не е както трябва с либидото им, просто трябва да „дадеш газ”. В краен случай специалните медикаменти ще се справят с това. При повечето момичета е наопаки, „спирачката” е много силна, а ако е блокирала, никоя вълшебна таблетка няма да помогне. Ето затова виаграта за жени е мит. „Двата ти педала” могат да са настроени по съвършено различен начин: всички варианти т.е. силен-силен, слаб-слаб и силен-слаб, са нормални. Важното е дали ти е ок да живееш така. Ако не, то можеш леко да го поправиш.

Ако не искаш да правиш секс, не търси причината в себе си

Проблемът най-вероятно е в приятеля ти. Например, по време на същинския секс не може да ти достави удоволствието, от което тялото ти се нуждае. Или е трудно да кажеш, че отношенията с партньора ти са близки и основани на доверие. Или във всички области на живота си имаш проблеми и преживяваш стрес: организмът включва програмата „бий се или бягай” – тук вече не е за размножаване! И макар че на някои хора (такива са от 10 до 20%) в трудни моменти желанието да се отпуснат чрез оргазъм не им дава мира, те не чувстват удовлетворение. Това е защото за очакването, нетърпението и насладата отговарят различни части на мозъка. Външната среда създава така наречения контекст на сексулността ти. От него зависи възприемането на усещанията ти. Ако твоят любим игриво ти прошепне нещо в спалнята, сигналът се приема като положителен. Но ако направи същото, докато се карате? Същото е и със секса. Емоциите, еротичната тоналност на ситуацията, културните и социалните нагласи влияят върху влечението. В един момент пъзелът се подрежда по най-добрия начин, с теб се случва нещо възбуждащо и – хоп! появява се желание. По този начин, според Емили Нагоски, са устроени 85% от жените. За останалите 15% е характерен не ответният, а спонтанният тип влечение: тези момичета не са зависими от контекста и може внезапно да им се прииска, когато нищо конкретно не ги предразполага.

Както виждаш, процентът не е голям. Затова този, който казва, че „перфектната любовница трябва да е винаги готова”, храни илюзии. Да, за мъжете е типично спонтанното влечение – сред тях се среща в 75% от случаите.

Реакцията на тялото не винаги съвпада със степента на възбуда

Прието е да се смята, че ако се е появила смазка, то искаш секс. Но това е мит, при това доста опасен, убедена е Емили Нагоски. Отделянето на смазка е физиологичен отговор на сексуалните стимулатори, нещо като рефлекс (като оргазма, между другото). Това не е признак на субективна възбуда и не е показател за удоволствието. Да слагаш знак за равенство между тях е все едно да убеждаваш, че ако неврологът те е ударил с чукчето по коляното и кракът ти е трепнал, значи искаш да удариш лекаря. „Не, не, ти наистина искаш, просто не разбираш желанията си или се заблуждаваш, защото те е страх от осъждане”. Звучи глупаво, нали? За съжаление, произнаят тези фрази по адрес на жените: „Ти казваш „не”, но тялото ти казва „да”. Ето защо жертвите на насилие с години не могат да се справят с усещането, че гениталиите им са ги предали. А и тези, на които не им се е случвало до сега, също понякога се притесняват: уж сега не ми е до секс, но има реакция. Или обратното – не можеш да си поемеш дъх от желание, а долу е пустиня. Това разминаване се нарича нонконкордантност. При жените физиологичната реакция се пресича със съзнателното желание само в 10% от случаите, а при мъжете – в 50%. И под „реакция” нямам предвид само отделянето на смазка, а и отсъствието ѝ тогава, когато не би била излишна. Защо има такава разлика с мъжете? Жените са по-взискателни към контекста, но в същото време гениталиите им се отзовават на всички стимули, дори и на клип със съвкупляващи се маймуни! Звучи странно, но това показват изследванията. При мъжете реакцията между рефлексите и съзнателните преживявания е по-силна: от деца виждат реакцията на члена си.

Не преследвай вагиналния оргазъм, той не е най-мощниият

Не същствува „най-правилен” или „най-ярък оргазъм”, пише Емили Нагоски в книгата си. Всеки от тях е внезапно освобождаване на сексуалното напрежение и съвсем не е важно, в резултат на какво и по какъв начин се е случило. Някои жени го получават, когато стимулират гърдите си, или дори без докосвания. И усещанията им в този момент могат да са несравнимо интензивни. Но никой не нарича този опит „гръден” или „мислен” оргазъм! Преследваш вагиналния само защото някой – няма да соча Зигмунд Фройд с пръст – някога го е нарекъл „правилен”. А „клиторният” някак е бил определен като „незрял”. Убеждението се е наложило: удобно е когато мъжът и жената свършват, благодарение на едни и същи движения. Но това не е закономерност, а щастливо съвпадение, потвърдено в 30% от случаите. Приблизително толкова жени получават оргазъм при проникване. Работата е в особеностите на организма и контекста. И за другите видове оргазъм е важно това: силата на усещанията ти зависи от времето, мястото, отношението. Защото удоволствието при нас е между ушите, а не между краката.

TrafficNews.bg