Хенрик Дубуграс, който е на 23 години и Педро Франсечи на 22 не са успели да завършат и една година от колежа. Техният опит в Силициевата долина обаче се равнява на този на ветераните. Той им носи доста завидно състояние на тази ранна възраст и то, почти без да са учили в колеж.

Те са основатели и управляващи партньори на финтек стартъпа Brex, оценяван на 2,6 милиарда долара, който има доста нестандартна история, разказва Bloomberg.

Когато е бил на 14 години, Дубуграс стартира своята първа компания за производство на онлайн видеоигри, но престава с тази дейност, след като получава бележки, че е нарушил чужд патент.

Малко след това той започва да работи съвместно с Франсечи за създаването на система за плащания Pagar.me. Компанията се разраства и дава работа на 150 служители преди двамата предприемачи да я продадат през 2016 година.

Тогава младежите започват да учат в Университета Станфорд, но не успяват да изкарат и една година там. Те прекратяват образованието си, за да създадат Brex.

Стартиращата компания пуска своя първи продукт през миналата година, става предпочитан във финтек сектора и нарежда основателите си след най-богатите предприемачи. Днес техните дялове в компанията се оценяват на 430 милиона долара за всеки.

Успехът на двойката е доста необичаен дори за Силициевата долина, където е вече клише отпаднали от Университета в Станфорд да стартират свои компании. Но Brex, основана само преди две години, се превръща в една от американските компании, най бързо достигнали стойност от няколко милиарда.

През 2017 година тя е оценена на 25 милиона по данни на платформата за пазарни анализи PitchBook. Последният кръг на финансиране увеличи стойността ѝ на 2 милиарда долара. Ключовият продукт на компанията е кредитна карта за стартъпи, която работи с информация в реално време, а не на традиционни кредитни резултати. Едно от най-големите ѝ предимства е, че тя може да са развие и в други бизнес области.

Наскоро компанията въведе и кредитни карти за електронна търговия и такива, занимаващи се с наука за живота. Освен услугите за стартъпи, Brex иска да работи и за по-големи компании, предлагайки карти с награди, както и управление на разходите.

Brex са отказали да коментират плана си, но преди Дубуграс е казвал, че бизнесът с електронна търговия представлява 1/3 от приходите на компанията.