Ако сте изгубили желанието си за секс, не сте сами.  Изследванията показват, че близо една трета от жените и 15% от мъжете нямат желание за редовен секс. Но има неща, които можете да направите, за да върнете вълнението в любовния си живот. За тази цел обаче, експертите съветват, да промените начина си на живот.

  1. Планирайте повече вечери за срещи

Ако забавна събота вечер с половинката ви означава да гледат реалити предавания по шорти или пижама, то тогава е разбираемо защо имате проблем. За да разпалите романтиката, като излезете на старомодна среща. Това може да  бъде кино, вечеря или просто вечерна разходка с по питие някъде.

„Ако имате деца, наемете бавачка или помолете приятели да гледат децата ви за няколко часа, като има предложите да им върнете услугата някои път. - казва Лиа Милхайзер, доктор по медицина, директор на Програмата за женска сексуална медицина в болница и клиники на Станфорд. – Вероятно и те ще се нуждаят от това в някакъв момент.”

  1. Смени противозачатъчните

Хормоналните промени оказват голямо влияние върху сексуалното желание. Противозачатъчните могат да бъдат едни от най-големите нарушители: те могат да намалят производството на тестостерон в тялото ви и от своя страна това да доведе до спад. При някои видове дори се стига до болка по време на секс.

Но дори и да не взимате противозачатъчни следенето на хормоналния статус може да помогне на либидото ви. Пролактинът, хормонът на кърменето, намалява естрогена и тестостерона при кърмещи жени, което може да предизвика хормонален хаос. Освен това д-р Милхайзер предупреждава, че менопаузата може да доведе до намаляване на тестостерона и естрадиола, вид естроген.

  1. Проверете и другите си лекарства

Погледнете аптечката си - вашите рецепти може да са зад по-ниското ви либидо. Освен противозачатъчните, сред често срещаните нарушители са лекарства за високо кръвно налягане, гастроезофагеална рефлуксна болест, тревожност и депресия. „Ако лекарството е най-вероятният виновник, обсъдете безпокойството си с предписващия лекар“, казва д-р Милхайзер. "Възможно е да се използва друго лечение с по-малко странични ефекти."

  1. Разпределете домакинските задължения поравно

След дълъг работен ден се приберете вкъщи за другата си работа на пълен работен ден: да бъдете родител. „След като децата си легнат, често има почистване, последвано от работа, която носите вкъщи“, казва д-р Милхайзер. "В резултат на това интимността се изтласква на заден план." Ако и вие, и партньорът ви работите на пълен работен ден, поддържането на равно разделение на домакинския труд и гарантирането, че единият партньор не носи цялата тежест, ще ви направи по-щастливи в спалнята и навън.

  1. Внесете романтиката в спалнята

Лесно е да придобиете навика да оставяте децата си да пълзят в леглото с вас, след като са имали лош сън, или да споделяте време за гушкане с котката или кучето си. Това са големи убийци на настроението, казва д-р Милхайзер.  Решението, което предлага е  да държите децата и домашните любимци навън, като просто заключвате вратата на спалнята през нощта. Може да отнеме известно време, за да се отървете от тези навици, но да си върнете „правата върху леглото” като място само за вас и партньора ще ви направи по-спокойни и готови за романтика.

  1. Добавете секса във вашия график

След като планирате посещенията при лекар, работните срещи и тези с приятели, защо да не планирате и вечери за секс и романтика. Това не е най-романтичния подход, но отделянето на време за половинката, означава че не се изгубили желанието си към него/нея. А и така е по-вероятно да спазите уговорката и да се оправдавате по-малко.

  1. Използвайте лубрикант

Подходящото настроение за секс може да бъде почти невъзможно, ако самият акт е болезнен. Една от водещите причини е сухотата. „Ако вагиналната сухота причинява болка по време на секс, използвайте лубрикант на силиконова или водна основа.” предлага д-р Милхайзер. „Силиконовите лубриканти са по-дълготрайни и по-овлажняващи от алтернативите на водна основа. Ако това не подобри ситуацията, е добре  да се консултирате с гинеколог, за да видите дали вагиналната естрогенна терапия е подходяща.

  1. Разпуснете преди секс

Ежедневните стресови фактори – вашата работа, оценките на децата ви, течащият кран за баня – имат по-мощен ефект върху сексуалния ви живот, отколкото може да си представите. Стресът кара тялото ви да произвежда повече от хормона "борба или бягство" кортизол, от който тялото ви се нуждае в малки дози, но може да потисне либидото, когато тялото произвежда прекалено много. Преди да се озовете между чаршафите, намерете лесен начин да прочистите ума си, независимо дали ще вземете дълга вана или се свиете с хубава книга.

  1. Хранете се здравословно

Следването на здравословна за сърцето диета може да ви помогне да увеличите топлината между чаршафите. Проучване, публикувано в Journal of Sexual Medicine, установи връзка между високия холестерол и жените, които изпитват затруднения с възбудата и оргазма. Когато холестеролът се натрупва в артериите, това затруднява притока на кръв; в областта на таза, което може да доведе до по-малко усещане в гениталиите, което затруднява постигането на оргазъм. Намалете нивата на холестерола си, като заредите плодовете и зеленчуците и намалите животинските мазнини и пълномаслените млечни продукти.

  1. Хапвайте неща, които са афродизиаци

Все повече изследвания показват, че определени витамини и компоненти могат да подобрят сексуалната функция и желанието. Авокадо, бадеми, ягоди и стриди са само няколко храни, които могат да настроят настроението.

  1. Изследвайте връзката си

Намаленото сексуално желание може да е знак за по-широки проблеми в отношенията извън спалнята. Това може да бъде заглушено негодувание от много дребни проблеми (той пак остави четката си за зъби на плота?) или нещо по-голямо, като липса на комуникация (като твърде много текстови съобщения и недостатъчно действително говорене, както е изследвано неотдавнашно проучване). „Ако качеството на връзката се нуждае от професионална помощ, намерете лицензиран брачен и семеен терапевт във вашия район“, съветва д-р Милхайзер. „Ако проблемът с връзката се отнася само до секса, потърсете сертифициран секс терапевт.“

  1. Отидете заедно на поход

Или на джогинг, на фитнес заедно, семинар по готвене – всяко хоби или интерес, които вие и вашият партньор можете да правите заедно, предлага д-р Милхайзер. „Това може да засили емоционалната ви връзка, а чувството на подкрепа засили желанието. В едно проучване, публикувано в Journal of Personality and Social Psychology, двойките, които се занимават с нови и вълнуващи дейности, изпитват по-голямо удовлетворение от отношенията си. „Ново и вълнуващо“ е относително, така че в зависимост от това колко сте приключенски настроен, това може да означава всичко от изпробване на планинско колоездене до скачане с парашут.

  1. Тренирайте често

По-малко стрес, подобрено настроение и по-високо самочувствие са всички ползи за здравето от тренировките, а заедно могат да увеличат сексуалното ви желание. Всъщност едно скорошно проучване установи, че жените, които приемат антидепресанти и изпитват притъпено либидо (често срещан страничен ефект), подобряват сексуалното удовлетворение, като правят три 30-минутни тренировки на седмица.

  1. Слушайте тялото си

Понякога бавното сексуално желание се оказва един от симптомите на по-голям медицински проблем. Така че, ако заедно с ниското си либидо започнете да забелязвате наддаване на тегло, суха кожа, загуба на коса и умора, не го пренебрегвайте – може да несъзнателно да страдате от проблем с щитовидната жлеза. Прост кръвен тест ще потвърди диагнозата и може да се лекува с лекарства. Д-р Милхайзер предупреждава, че ниското либидо е свързано и с други медицински заболявания, включително депресия и хронична умора.

  1. Без рискове. Посетете лекар

Ако нещата не се подобрят  след тези промени в начина на живот, лекарства, отпускани с рецепта, могат да помогнат. „Някои лекарства, като тестостерон или други, могат да се използват извън етикета за лечение на ниско либидо, но се предлагат само с рецепта“, казва д-р Милхайзер.