Чувствате се преуморени, изнервени, стресирани? Страдате от липса на сън или високо кръвно налягане? Оказва се, че има редица заболявания, които могат да бъдат излекувани само чрез редовно правене на секс.

Намалява стреса
Ако сте имали дълъг работен ден или просто се чувствате претоварени, сексът ще ви помогне да се отпуснете и да намалите стреса. По време на секс телата произвеждат допамин, ендокрин и окситоцин, които в комбинация помагат да се намали стреса. Осен това допаминът, окситоцинът и ендорфините са биохимичната основа на щастието.

Приятно упражнение е
Когато се сблъскват с думата "тренировка", много от нас изпадат в ужас. По време на секс телата ни преминават през постоянни физиологични промени, които са равни на едно рутинно упражнение. Темпът на дишане се покачва, а това изгаря калории. Ако правите секс три пъти в седмицата, може да изгорите около 7500 калории на година. Това е равно на изминаването на 120 километра.

Помага на имунната система
Изследователи от университет в Пенсилвания са открили, че двойки, които правят два пъти секс седмично, имат по-високи нива на специфични антитела. По време на секс антигени като имуноглобулин А се освобождават. Доказано е, че те предпазват от обикновената настинка и дори грип.

Половият контакт понижава кръвното налягане
Дори половият контакт да е кратък, може да подобри кръвното ви налягане значително. Изследване, проведено от шотландски учени, е установило, че сексът намалява диастоличното кръвно налягане.

Помага за здравината на сърцето
Когато телата ни горят калории, подобряват и сърдечносъдовата си дейност. Учени от Изследователския институт на Нова Англия открили, че 45% от мъжете страдат по-малко от сърдечносъдови заболявания, ако редовно правят секс.

Облекчава болката
Ако ви боли глава или страдате от мигрена, сексът може да облекчи болката повече от медикаментите за тази цел. Д-р Джордж Ерлих е провел проучване, установявайки, че хората, които правят секс редовно, често изпитват значително по-малко болка, отколкото техните колеги, които нямат полови контакти.

Регулира месечния цикъл
Ако вашият цикъл е нередовен, това може да се дължи на напрегнат живот. Сексът намалява стреса и така оказва влияние върху менструалния цикъл.

Сексът спомага за заздравяването на тазовите мускули
Жените, които имат силно развити мускули на тазовото дъно имат и повишена чувствителност по време на секс и преживяват по-силни оргазми. От сексуалните упражнения също могат да се възползват хората с проблеми като еректилна дисфункция и незадържане на урина.

Половият контакт намалява риска от рак
Хората, които редовно правят секс, намаляват шансовете за развитие на рак. Австралийско проучване е установило, че мъжете, които еякулират най-малко 21 пъти на месец, е много по-малко вероятно да се разболеят от рак на простатата.

Сексът подобрява съня
Подобно на упражнение, сексът повишава сърдечната честота, което води до релаксация. След оргазъм се отделя хормонът пролактин. Той е отговорен за чувството на спокойствие и сънливост след секса.

Сексът ви кара да изглеждате 10 години по-млад
Хората, които правят секс три пъти седмично, изглеждат 10 години по-млади от реалната си възраст.

Сексът удължава живота
Благодарение на секса ще добавим години към нашето дълголетие. Мъжете, които правят редовно секс, живеят два пъти по-дълго от тези, които се скатават в леглото.