Броят на смъртните случаи от коронавирус в САЩ е достигнал 200 души. Това обяви университетът "Джон Хопкинс". Той обяви, че това е анализ на федералната и местната статистика.

Така според оценките на университета към 20 март са потвърдени 13 680 случая на заразени, а 200 души са починали.

Най-голям брой на жертви от коронавирус е регистриран в американския щат Вашингтон, следван от щата Ню Йорк, пише News.bg.

На 31 декември 2019 г. китайските власти обявиха огнище на пневмония в Ухан. Заболяването е нов вид коронавирус, който официално носи името COVID-19. На 11 март Световната здравна организация (СЗО) обяви избухването на новата пандемия на коронавирус.

Губернаторът на Калифорния Гевин Нюзъм нареди на цялото население на щата да не напускат домовете си, освен когато е необходимо. Рестриктивната мярка е поради коронавирусната криза, предаде АП.

"Ние заповядваме хората да останат у дома. Тази директива влиза в сила тази вечер", заяви Гевин Нюзъм. Той отбеляза, че хората все пак ще могат да ходят да пазаруват хранителни стоки или да заведат кучетата си на разходки, но ги призова да практикуват социално дистанциране, когато правят това.

По-рано кметът на Лос Анджелис Ерик Гарсети издаде подобна заповед, като помоли жителите да ограничат всички "несъществени движения" из града. Междувременно Гевин Нюзъм предупреди, че се очаква до 25,5 милиона или 56% от хората в Калифорния да се заразят с вируса в рамките на следващите осем седмици, освен ако не бъдат предприети предпазни мерки, като тези, обявени днес.

До момента в Калифорния са регистрирани 910 заразени и 19 починали.