Талибаните наредиха жените телевизионни водещи в Афганистан да покриват лицата си, докато са в ефир, съобщава Би Би Си. Решението идва две седмици, след като на всички жени беше наредено да забулват лицата си на обществено място или ще бъдат наказани.

Това е поредното ограничение за жените в страната - вече им е забранено да пътуват без придружител от мъжки пол, а средните училища са затворени за момичета.

Новият указ е широко критикуван, като мнозина го наричат ​​още една стъпка на талибаните към насърчаване на екстремизма.

"Светът въвежда маски, за да предпазят хората от коронавирус. Талибаните въвеждат маски, за да предпазят хората да не виждат лицата на жени журналисти. За талибаните жените са болест", написа в Туитър активист.

Откакто поеха властта през август миналата година, талибаните отлагаха издаването на нови закони за това какво трябва да носят жените - до този месец.

В началото на май обаче Министерството за превенция на порока и насърчаване на добродетелта обяви, че всички жени ще трябва да покриват лицето си на обществени места. Всеки, който откаже да се съобрази с разпореждането, подлежи на наказание.

Последният указ изяснява, че заповедта се отнася и за жените на екрана.