Президентът на Украйна Володимир Зеленски обвини Северна Корея, че изпраща войски в руската армия, предаде АФП.

Той говори дни след като посети няколко европейски столици, за да настоява за повече военна и финансова помощ във войната срещу нахлуващите руски сили.

„Виждаме все по-засилващ се съюз между Русия и режими като този в Северна Корея“, каза Зеленски във вечерното си обръщение.

„Вече не става дума само за прехвърляне на оръжия. Всъщност става въпрос за прехвърляне на хора от Северна Корея към военните сили на окупатора. Очевидно е, че при такива обстоятелства отношенията ни с нашите партньори трябва да се развиват. Фронтовата линия се нуждае от повече подкрепа“, каза той.

Миналата седмица Зеленски завърши двудневна обиколка из европейските столици, включително Берлин, Лондон и Париж, за да поиска постоянна военна помощ, тъй като руската инвазия в Украйна продължава вече трета година.

„Когато говорим за повече възможности за оръжия с далечен обсег на действие за Украйна и за по-решителни доставки за нашите сили, това не е просто списък с военно оборудване“, каза Зеленски.

„Става дума за увеличаване на натиска върху агресора, който ще бъде по-силен за Русия, отколкото те могат да издържат. И става въпрос за предотвратяване на по-голяма война“.