"Русия може да се опита да завземе някои украински територии под претекст за „защита“ на рускоезичното население, по-специално Харков, което „ще бъде началото на мащабна война“, каза украинският президент Владимир Зеленски в интервю пред "Вашингтон Поуст".

„Харков, който е под контрола на правителството на Украйна, може да бъде окупиран. Русия има нужда от претекст. Те ще кажат, че защитават рускоезичното население. Харков има над един милион жители. Това няма да е просто окупация, това ще бъде началото на мащабна война", заяви още Зеленски.

Той също така подчерта, че Украйна не забравя за окупираните територии.

"Руснаците искат ние и светът да забравим за Крим. Те го окупираха и подхранваха сепаратистите в Донбас. Те ще бъдат готови да ни дадат Донбас, ако забравим за Крим. Никой няма да забрави Крим", заяви още той. 

На въпрос дали руският президент Владимир Путин ще се опита да създаде контролирано от Русия правителство в Украйна, Зеленски каза, че това е невъзможно.

„Дори и да го направят, това би било най-краткотрайното правителство, защото хората просто няма да го приемат. Може би Путин смята, че мнозинството украинци подкрепят него и политиката му. Мисля, че е в голяма грешка да си мисли така“, каза президентът на Украйна.