Украинският президент Володимир Зеленски внесе в парламента законопроект за удължаване на военното положение в Украйна с още 30 дни от 05:30 ч. на 26 март, съобщава УНИАН. На 24 февруари в Украйна беше въведено военно положение за 30 дни, след като Руската федерация реши да започне инвазия в страната.

Зеленски съобщи, че преговорите между Украйна и Русия ще продължат днес. Той каза още, че е разговарял вчера по телефона с израелския премиер Нафтали Бенет в рамките на усилията за слагане на край на войната "със справедлив мир".

"Нашата делегация също работи за това в преговори с руската страна, заяви украинският президент във видеообръщение през нощта. "Казаха ми, че нещата вървят много добре. Но нека видим. (Преговорите) ще продължат (днес)", добави той.

Зеленски поздрави служителката на Първи канал на руската държавна телевизия, която в пряк ефир протестира срещу войната в Украйна, преди да бъде задържана, предаде Асошиейтед прес.

Невероятно! Жена влезе в ефир в руската телевизия и призова: „Спрете войната”Това се случи в прайм тайма

Украинският президент за пореден път се обърна към руските войници с призив да спрат да се бият. "Предлагам ви шанс да оцелеете", каза той.

Зеленски също така обяви план за рязко понижаване на данъците за бизнеса, за да бъде подкрепена сериозно пострадалата от войната украинска икономика.

Украинската армия обяви, че е отблъснала опит на руските сили да превземат стратегическия пристанищен град на Азовско море Мариупол, предаде Асошиейтед прес.

Руските военни части се оттеглиха, след като понесоха загуби, каза в изявление генералният щаб на украинските въоръжени сили.

Руската армия е обсадила Мариупол от седмица и половина, отбелязва АП. В града с население от 430 хиляди души има отчаян недостиг на вода и храна, а електроснабдяването е прекъснато.

Общо над 2500 местни жители са били убити при руски удари в Мариупол, каза вчера представител на украинските
власти. Вицепремиерът Ирина Верешчук съобщи, че обстрел е осуетил поредния опит в града да бъдат доставени храна и лекарства.

Хуманитарен конвой от 160 цивилни автомобила все пак най-накрая е успял да напусне Мариупол вчера и пътува към окупирания от руските сили Бердянск, казаха от общинския съвет.

Ръководителят на Чечения Рамзан Кадиров междувременно каза, че бойци от тази руска република в Кавказ водят офанзивата срещу стратегическия град, предаде още Асошиейтед прес.

Чеченските бойци влязоха километър и половина навътре в Мариупол, преди да спрат атаката си с падането на нощта, написа Кадиров в Телеграм. Той добави, че атаката е водена от неговия близък съратник Адам Делимханов.